Hillary Clinton wint ‘officieus’ supernipte race in Kentucky, Bernie Sanders wint in Oregon

Hillary Clinton in Lexington, Kentucky © REUTERS
Rudi Rotthier

Met bijna alle stemmen geteld ligt Hillary Clinton een haar voor op Bernie Sanders in de Democratische voorverkiezing in de staat Kentucky. Volgens de verantwoordelijke staatsminister is Clinton de “officieuze winnaar”. In de staat Oregon wint Sanders met groter verschil.

Nieuwszender CNN heeft woensdagochtend Hillary Clinton uitgeroepen tot (nipte) winnaar van de Democratische voorverkiezingen in de staat Kentucky. Met bijna alle stemmen geteld durfden de Amerikaanse media geen winnaar aan te duiden in de Democratische voorverkiezing in de staat Kentucky. Volgens Cable News Network haalde de vroegere First Lady het met een half procentpunt van de senator in de staat waar zij bij de Democratische voorverkiezingen in 2008 Barack Obama versloeg.

Hillary Clinton haalde 46,8 procent tegen 46,3 procent voor Bernie Sanders. Clinton zou volgens haar kantoor bij alle stemmen geteld 1.923 stemmen meer hebben dan haar opponent. CNN meent dat Clinton nu 280 afgevaardigden voor de partijconventie meer heeft dan Sanders

Het persagentschap Associated Press noemde het verschil eerder nog te klein om een winnaar uit te roepen, suggererend dat er geen uitsluitsel zal komen, omdat bij een verschil van minder dan 0,5 procent betwisting van het resultaat en een hertelling kunnen komen.

Maar staatsminister Allison Lundergan Grimes, verantwoordelijk voor verkiezingen, verklaarde aan CNN dat Clinton de “officieuze winaar” wordt. Er zijn nog slechts 769 stemmen achter, zei ze, en dus kan Sanders zijn kleine achterstand niet meer wegwerken. De staatsminister is een supporter van Clinton en voerde campagne met haar…

Hillary Clinton riep vervolgens zichzelf tot winnaar uit.

Bernie Sanders, die een meeting had in Californië, leek niet geneigd het resultaat aan te vechten. Hij gaf kritiek op het gesloten kiessysteem in Kentucky, waar alleen Democraten mogen deelnemen. Ondanks dat, zei hij, “behaalden we ongeveer evenveel delegates als minister Clinton”.

The New York Times kent de kandidaten voorlopig elk 25 delegates toe, van in totaal 55 delegates die in Kentucky in het geding zijn.

Winst voor Sanders

In de westelijke staat Oregon was er in tegenstelling tot Kentucky wel een recente peiling. Die toonde een voorsprong van wel 15 procent voor Clinton. De makers geloofden hun eigen peiling niet, gaven ze in de plaatselijke pers toe. En dat blijkt terecht. Met 60 procent van de stemmen geteld ligt Sanders op 53 procent tegen 47 voor Clinton. Een aantal media, zoals CNN en Politico, riepen hem uit tot overwinnaar in de staat.

Bij de Republikeinen werd Donald Trump bij het begin van de tellingen tot overwinnaar uitgeroepen. In de voorlopige tellingen staat hij op 66,6 procent, terwijl de rest verdeeld wordt tussen John Kasichen Ted Cruz. Die spelen officieel niet meer mee. Maar onder meer onder meer omdat er in Oregon per post wordt gestemd, en ook omdat sommige Republikeinen niet moeten weten van Trump, behalen ze elk nog 16-17 procent van de stemmen.

Er staan in deze staat 61 delegates op het spel bij de Democraten, en 28 bij de Republikeinen. Volgens CNN is Trump nu nog slechts 63 delegates van zijn absolute meerderheid van 1.237 delegates verwijderd.

Moeizaam

Na enkele fikse overwinningen van haar rivaal Sanders in Indiana en West Virginia kon Clinton een overwinning gebruiken. Maar deze avond was niet glorieus. Dat ze in Oregon zou verliezen, had haar campagne voorspeld.

Maar zelfs de ‘officieuze’ winst in Kentucky zal weinig voldoening geven.

In 2008 versloeg ze Barack Obama in deze staat met maar liefst 65,5 procent van de stemmen, tegen 29,9 procent voor de huidige president. Toen haalde ze een half miljoen stemmen, nu, in voorlopige tellingen, en bij duidelijk lagere opkomst: 212.000.

Voor Sanders is het van levensbelang om te blijven winnen. Hij ligt bijna 300 achter in verdiende delegates, en hij moet vanaf nu 67 procent van de resterende (verdiende) delegates binnenhalen om Clinton bij te benen. Zijn achterstand groeit tot een onoverbrugbare 700 als de superdelegates meegerekend worden. Met de superdelegates erbij zit Clinton op minder dan 100 van de meerderheid van 2.383 delegates.

Partner Content