Het is officieel: baas van Fox News stapt op en wordt opgevolgd door Rupert Murdoch

Roger Ailes © REUTERS

Roger Ailes, oprichter en CEO van nieuwszender Fox News, stapt met onmiddellijke ingang op. Hij wordt opgevolgd door de 85-mediamogul Rupert Murdoch. Ailes verdwijnt nadat klacht was neergelegd wegens seksuele intimidatie.

Roger Ailes (76), zo kondigde Fox News aan, blijft wel nog tot 2018 in een ‘raadgevende capaciteit’ bij de zender betrokken – wat allicht een clausule is die hem moet afremmen bij pogingen om een concurrerende zender op te zetten. Volgens The New York Times zal Ailes een opstapvergoeding van ongeveer 40 miljoen dollar krijgen, zowat 36 miljoen euro.

Het was overkoepelende baas Rupert Murdoch zelf die de werknemers van Fox News op de hoogte stelde. Hij onderbrak daarvoor zijn vakantie aan de Riviera.

Ailes heeft sinds de oprichting van Fox News in 1996 een formule gevonden die zowel goedkoop als succesrijk was. Hij liet voornamelijk (rechtse) opinies ventileren, wat goedkoper was dan reportageteams uit te sturen, en wat ook meer kijkers lokte. Na enkele jaren bleek de zender het oudere CNN af te troeven in kijkcijferoorlogen.

Rupert Murdoch, mediagigant
Rupert Murdoch, mediagigant© REUTERS

Mettertijd won de zender een miljoenenpubliek en werd hij essentieel in de Republikeinse partij. Roger Ailes werd in zekere zin de kraamvrouw van de partij: het was moeilijk een kandidaat te lanceren zonder steun van Fox. De zender gaf ‘conservatieve geloofwaardigheid’ aan een kandidaat, en als hij dat niet deed, zoals in het geval van de vorige presidentskandidaat Mitt Romney, kostte dat stemmen. Fox News was ook een megafoon voor de Tea Party – de kwade figuren uit die protestbeweging konden makkelijk hun ei kwijt op de zender die vaak even kwaad was als zij.

Omdat de zender een geldkoe was vooroverkoepelend mediaconcern 21ste Century Fox kon Ailes grotendeels zijn zin doen.

De voorbije jaren deed hij pogingen om gematigder te zijn, of ten minste ruimte te geven voor meer genuanceerde opinies. De zender probeerde dit jaar zonder groot succes Marco Rubio naar het presidentschap te stuwen.

Klachtenregen

De reputatie van Ailes, een van de machtigste mensen in het land, nam deze maand een spectaculaire duik.

Gretchen Carlson, een ooit prominente presentatrice van de ochtendshow op Fox News, werd eerst gedegradeerd naar een weinig bekeken namiddagpositie en vervolgens helemaal ontslagen “wegens tegenvallende kijkcijfers”.

Ze legde terstond klacht neer waarin ze aangaf dat Ailes herhaaldelijk seksuele avances had gemaakt, en dat hij had laten blijken dat ze voordelen zou ondervinden als ze erop in zou gaan. Ze ging er niet op in en werd dus gedegradeerd en ontslagen.

Nadat de klacht werd ingediend, kwamen nog 6 vrouwen, 2 ervan met naam en toenaam, met klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag van Ailes in de openbaarheid.

Megyn Kelly, steranchor met een dagelijkse show, werkte mee aan het onderzoek dat 21st Century Fox instelde, en overtuigde volgens New York Magazine een ex-collega om hetzelfde te doen. Die collega was ongewenst door Ailes op de mond gezoend.

Een aantal andere sterren van de zender, waaronder Bill O’Reilly, namen de verdediging op zich van Ailes. Zij zouden overwogen hebben om samen met Ailes naar een nieuw op te richten zender over te stappen. (toen O’Reilly enkele jaren geleden achtervolgd werd door berichten over een buitenechtelijke relatie werkte Ailes een financiële regeling uit die de betrokken vrouw tot zwijgen bracht)

Dat Ailes zou opstappen hing al enkele dagen in de lucht. Het was bekend dat zijn advocaat onderhandelde over een regeling. Maar dat Rupert Murdoch hem opvolgt, is verrassend.

De 85-jarige baas van 21st Century Fox gaf de voorbije jaren steeds meer functies door aan zijn kinderen en leek zo langzaamaan aan uitbollen te denken.

Vraag is of Murdoch met Fox een andere koers zal varen. In het verleden liet de mogul weleens blijken dat hij het oneens was met de lijn van de zender. Conservatief is hij zeker maar hij staat bijvoorbeeld, als Australische migrant in de VS, veel positiever tegenover migratie dan Ailes deed. Ook: Ailes was een langdurige vriend van presidentskandidaat Donald Trump. Murdoch heeft enkele keren zijn afkeuring en misprijzen laten blijken over uitspraken van Trump.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content