Gezin van seriemoordenaars pleegt tientallen gruwelijke moorden

Rostov © REUTERS
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

In de Russische stad Rostov heeft de politie een gezin van een kleuterleidster, haar man en haar dochter opgepakt nadat ze vermoedelijk meer dan 30 gruwelijke moorden pleegden.

Uit hebzucht en wraak heeft een crimineel gezin in Rusland vermoedelijk 30 mensen omgebracht en hun misdaden door een bevriende politieagent laten verdoezelen. Kleuterleidster Inessa (46) heeft samen met haar man Roman (35) en hun dochter Viktoria (25) negen mensen vermoord, zei Galina Gagalajeva van de onderzoekscommissie van de stad Rostov aan de Don.

Kleuterleidster: ‘Ik ben een geboren misdadigster’

Vermoedelijk is de familie echter voor heel wat meer misdaden verantwoordelijk. Tandarts Roman werd bij zijn arrestatie enkele dagen geleden doodgeschoten. “Ik ben een geboren misdadigster”, zei Inessa aan de autoriteiten tijdens een bekentenis.

Volgens lokale media had het paar in 1998 uit wraak de voormalige partner van Inessa, een bewaker, doodgeschoten. “Omdat die moord zonder gevolgen bleef, waren ze gemotiveerd om door te gaan”, zei een speurder in de grootstad Rostov, 1.100 kilometer ten zuiden van Moskou.

Echtpaar doodde taxichauffeurs, handelaars en jagers

Het echtpaar betrok Inessa’s dochter uit haar eerste huwelijk bij hun misdaden en doodden bijvoorbeeld taxichauffeurs, handelaars en jagers, om aan wapens te geraken, luidt het in het onderzoeksrapport.

Het gezin ging uiterst gewetenloos te werk en heeft ook kinderen vermoord, die als mogelijke getuigen konden gehoord worden, een van hen zelfs met 37 messteken. “Zoiets is in Rusland nog nooit gebeurd”, zei een medewerker van Justitie in de Novaja Gazeta. Hij sprak van een “blik in de afgrond”.

Politieman wiste sporen uit

Het trio werd gedekt door een schoonbroer, die bij de politie werkte. Hij zou sporen gewist hebben en met zijn vrouw de buit van juwelen, vodka en elektronica verborgen hebben. Ze werden eveneens opgepakt.

Daarentegen zou de gezamenlijke 13-jarige dochter van Inessa en Roman onschuldig zijn, zei Justitiewoordvoerster Gagalajeva. Het meisje werd bij familieleden ondergebracht.

De media hekelde de “stompzinnige” fouten van de speurders. Zo zat een 26-jarige man twee jaar onschuldig in voorarrest voor een moord, die in 2009 in werkelijkheid door het gezin werd gepleegd

. Toen de politie in de buurt van een plaats delict drie messen vond met de inscriptie “Mijn lievelingsamazone”, die Roman voor Inessa liet maken, werd dat spoor door de speurders niet gevolgd. “De daders waren erg doortrapt, maar door beter speurwerk van de politie zouden enkele slachtoffers vandaag nog geleefd hebben,” schreef de Komsomolskaja Pravda.

De Rostov Ripper

Het is niet de eerste keer dat de zuidelijke Russische stad Rostov met seriemoorden wordt geconfronteerd. Op 20 november 1990 werd de stad in één klap wereldberoemd met de arresatie van Andrej Tsjikatilo. De man bekende 56 moorden. Hij hield zich twee decennia lang bezig met het vermoorden, genitaal verminken en opeten van kinderen en vrouwen.

Tsjikatilo ging de geschiedenis in als de Rostov Ripper. Hij werd ook de Sovjet Hannibal Lecter genoemd. Hij was op deze schaal de eerst gekende seriemoordenaar in Rusland. Tot dan toe was er nog zo goed als niets bekend over seriemoordenaars buiten de Verenigde Staten.

Tijdens zijn proces noemde de Rostov Ripper zichzelf een beest en een vergissing van de natuur. In zijn jeugd had zijn moeder hem verteld dat zijn broer door hongerige boeren was meegenomen en opgegeten. De grootste seriemoordenaar van Rusland was getrouwd en had drie kinderen.

(DPA/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content