Gezin van drie overleefde vliegtuigcrash in Taiwan ‘door van plaats te veranderen’

© Amateurbeeld via YouTube

Een gezin van drie heeft de ramp met een vliegtuig van TransAsia Airways in Taiwan overleefd, mogelijk door net voor het opstijgen nog van plaats te wisselen.

Lin Ming-wei, zijn vrouw Chiang Yu-ying en hun tweejarige zoon Ji-yao hebben het geluk van te behoren tot de 15 mensen die de vliegtuigcrash in de hoofdstad Taipei overleefden.

Verplaatsen

Kort voor het opstijgen op de internationale luchthaven Songshan in Taipei, vroeg Lin aan het cabinepersoneel of zijn gezin een lege rij zetels rechts achteraan in het vliegtuig mocht nemen. Ze zaten aanvankelijk links in het midden, maar Lin was niet helemaal gerust over een vreemd geluid dat hij hoorde, zo vertelde hij achteraf aan lokale media.

Het vervolg is bekend. Vlucht GE235, met 58 inzittenden – 53 passagiers en 5 crewleden, kwam meteen na het opstijgen in de problemen en crashte over een snelweg in de rivier Keelung. Het officiële dodental staat op 31, er zijn nog 12 mensen vermist.

Ziekenhuis

Lin overleefde de crash en ging in het wrak op zoek naar vrouw en kind. Zijn zoon lag in het water en moest gereanimeerd worden. Hij ligt nu op intensieve zorgen in het ziekenhuis. Zijn vrouw liep verschillende breuken op en moet worden geopereerd.

Als bij wonder was Lin zelf de enige van de 15 overlevenden die geen medische verzorging nodig had.

Geluk

De man beseft dat hij heel veel geluk heeft gehad en zegt dat hij en zijn gezin hun leven hebben te danken aan het verwisselen van stoelen. De linkerzijde van de ATR-72 werd het zwaarst beschadigd – op de beelden van het ongeval is ook te zien dat het toestel met zijn linkerzijde de brug ramde en in de rivier belandde.

De oorzaak van de crash is, is nog onduidelijk. Mogelijk steeg het toestel te steil op.

‘Held’

De piloot van het vliegtuig, Liao Chien-tsung, wordt intussen een held genoemd omdat hij het neerstortende toestel heeft weggestuurd van drukke plaatsen om zo meer slachtoffers en schade te vermijden.

‘De piloot maakte blijkbaar een bewuste keuze om meer slachtoffers te vermijden door het toestel in de rivier te laten crashen,’ citeert AFP een luchtvaardeskundige. ‘Dat is zeer heldhaftig’. (KVDA)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content