De Verenigde Staten en Rusland hebben hun meningsverschil over Syrië niet bijgelegd op de G20-top in Sint-Petersburg. Dat meldt de Russische politiek adviseur Joeri Oesjakov aan het persagentschap Reuters. Intussen gaat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op zoek naar steun bij zijn Europese ambtsgenoten.

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin hebben volgens Oesjakov zo'n twintig minuten lang samen gezeten. Tijdens hun gesprek ging het vooral over het conflict in Syrië, maar de leiders zijn niet tot een overeenkomst gekomen.

De Amerikanen willen militair ingrijpen tegen het regime in Damascus, dat ze ervan verdenken een gifgasaanval te hebben gepleegd. Volgens Obama trekt Rusland de echtheid van die aanval intussen niet meer in twijfel. Moskou noemt de aanval wel een 'provocatie' van de Syrische rebellen, die op die manier een Westerse interventie willen uitlokken.

VN-mandaat

President Poetin onderstreept ook het belang van een VN-mandaat, voordat de VS tot een militaire actie kunnen overgaan in Syrië. Zonder mandaat zal Moskou een interventie als een daad van agressie beschouwen. Maar Rusland en bondgenoot China blijven zich daar tegen verzetten in de VN-Veiligheidsraad.

Intussen zoekt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry steun voor een interventie bij zijn Europese collega's. Hij is daartoe uitgenodigd op een informele top van Europese buitenlandministers in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Veel Europese landen aarzelen om zonder VN-mandaat in te grijpen tegen het regime in Syrië. (Reuters/YD)

De Verenigde Staten en Rusland hebben hun meningsverschil over Syrië niet bijgelegd op de G20-top in Sint-Petersburg. Dat meldt de Russische politiek adviseur Joeri Oesjakov aan het persagentschap Reuters. Intussen gaat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op zoek naar steun bij zijn Europese ambtsgenoten.De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin hebben volgens Oesjakov zo'n twintig minuten lang samen gezeten. Tijdens hun gesprek ging het vooral over het conflict in Syrië, maar de leiders zijn niet tot een overeenkomst gekomen.De Amerikanen willen militair ingrijpen tegen het regime in Damascus, dat ze ervan verdenken een gifgasaanval te hebben gepleegd. Volgens Obama trekt Rusland de echtheid van die aanval intussen niet meer in twijfel. Moskou noemt de aanval wel een 'provocatie' van de Syrische rebellen, die op die manier een Westerse interventie willen uitlokken.VN-mandaatPresident Poetin onderstreept ook het belang van een VN-mandaat, voordat de VS tot een militaire actie kunnen overgaan in Syrië. Zonder mandaat zal Moskou een interventie als een daad van agressie beschouwen. Maar Rusland en bondgenoot China blijven zich daar tegen verzetten in de VN-Veiligheidsraad.Intussen zoekt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry steun voor een interventie bij zijn Europese collega's. Hij is daartoe uitgenodigd op een informele top van Europese buitenlandministers in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Veel Europese landen aarzelen om zonder VN-mandaat in te grijpen tegen het regime in Syrië. (Reuters/YD)