George W. Bush als geheime wapen van Jeb: ‘De sterkste is niet de luidste’

Jeb en George W. Bush samen op het podium © REUTERS
Rudi Rotthier

Ex-president George W. Bush kwam zijn jongere broer Jeb ondersteunen tijdens een meeting in South Carolina. George W. ging, zonder hem te vermelden, in tegen Donald Trump: “De sterkste persoon is gewoonlijk niet de luidste”.

Dat George W. Bush, vergezeld van Laura Bush, in North Charleston een menigte toesprak, en Jeb aankondigde als zijn “grote, kleine broer”, zorgde in ieder geval voor een volle zaal – iets wat Jeb in zijn eentje niet altijd klaart. De zaal kon zowat 1.000 mensen aan, Donald Trump vult nog altijd zalen, waar een veelvoud aan plaatsen zijn.

De oudere Bush sprak 22 minuten, gevolgd door Jeb die slechts 15 minuten sprak. Er was ook discussie over de bril van Jeb: voor het eerst in tijden trad hij op zonder bril. Was dat dan ook weer een poging om een minder schools en volgens sommigen minder bestoft imago te creëren?

Ex-president Bush is niet de meest bevlogen spreker, maar hij deed het vrij behoorlijk, met wat zelfspot rond zijn versprekingen (misunderestimated), en vooral kritiek op de niet bij naam genoemde Trump:

“Dit zijn zware tijden en ik weet dat de Amerikanen kwaad zijn. Maar we hebben in het Witte Huis geen persoon nodig die onze kwaadheid en frustratie weerspiegelt en aanwakkert. Sterkte bestaat niet uit lege woorden. Het is geen gebral, geen theatraal gedrag. Echte sterkte komt van integriteit en karakter. En in mijn ervaring is de sterkste persoon gewoonlijk niet de luidste persoon in de kamer”.

Hij noemde zijn broer “weloverwogen en bedachtzaam”, een kandidaat wiens “nederigheid” hem zou aanzetten hulp te zoeken waar hij die nodig heeft.

Bleek geholpen door blozend

Jeb, energieker dan gewoonlijk, ging even in op de beschuldigingen van Trump tegen zijn broer, en beloofde daarna “een verrassing op zaterdag”. En: “Ik kan Hillary Clinton verslaan”.

Over de strategie om de broer in te halen zijn de meningen verdeeld. Toen hij op 15 juni zijn campagne aftrapte met de slogan ‘Jeb!’, wou de jongere Bush (net 63 geworden) het klaren zonder de hulp van de familie en de familienaam. Medewerkers kondigden ‘shock and awe’ aan, een overweldigende campagne, gespijsd met meer dan 100 miljoen dollar in de kassa. Maar onder de mokerslagen van Donald Trump, die hem systematisch een gebrek aan puf verweet, ging het de verkeerde kant op met die campagne. Er werd heel veel geld gespendeerd maar Jeb werd van favoriet een boksbal voor Trump. Hij deed het slecht in Iowa, en iets beter maar zeker niet spectaculair goed in New Hampshire (hij werd vierde)

In South Carolina, waar de Republikeinen zaterdag kiezen, is George W. nog heel populair – bij meer dan 80 procent van de Republikeinen. Zowel vader George Herbert Bush als George W. wonnen er voorverkiezingen. In de peilingen haalt Jeb op dit ogenblik zo’n 10 procent van de Republikeinse stemmen of zelfs iets minder.

In het verleden, in 2008, voerde de ook populaire Bill Clinton campagne voor Hillary, die zwaar verloor tegen de latere president Barack Obama.

De campagne van Jeb weegt af hoe vaak George W. zal worden uitgenodigd.

Partner Content