Gelatenheid en kleine incidenten bij lokale verkiezingen in Tunesië

Een stembureau in de Tunesische hoofdstad Tunis, 6 mei 2018 © AFP

Bij de eerste lokale verkiezingen in Tunesië na de revolutie van 2011 is de hoop op een grote kiesopkomst de kop ingedrukt. De opkomst bedroeg slechts 33,7 procent. Onpartijdige waarnemers en partijen spreken bovendien van incidenten en stellen de legitimiteit van de verkiezingen zelfs in vraag.

Tunesië wordt beschouwd als de bakermat van de zogeheten Arabische Lente. In vele gemeenten waren onafhankelijke lijsten opgekomen tegen de gevestigde partijen. De ontevredenheid onder de bevolking over het politieke beleid is groot. Ondanks democratische hervormingen kampt het Noord-Afrikaanse land met economische problemen. Begin dit jaar braken er protesten en rellen uit in heel het land. De gemeenteraadsverkiezingen maken deel uit van de decentralisatie en de politieke hervorming van het land. De gemeenten zouden meer macht krijgen van de hoofdstad Tunis.

De regeringspartij Nidaa Tounes, uit wiens rangen zowel president Beji Caid Essebsi als premier Youssef Chahed komen, publiceerde op haar Facebook-pagina nog voor de sluiting van de stembureaus een standpunt waarin waarnemers van de partij ernstige onregelmatigheden in verschillende kieslokalen hebben vastgesteld. De geloofwaardigheid en legitimiteit van het verkiezingsproces werden daardoor negatief beïnvloed.

Ook de partij Machroua Tounes hekelde ‘fundamentele schendingen’ bij de verkiezingen. Ook de maatschappelijke organisatie Mourakiboun sprak van enkele incidenten. Ze was in vele kiesbureaus met waarnemers present. Zondag vonden naar verluidt twee incidenten plaats in de regio Gafsa, waarbij stembureaus werden bestormd en de urnen opengenbroken. Ze publiceerde een foto op haar Facebook-pagina van een omvergegooide urne met opengebroken zijkant en op de grond verspreide kiesbrieven.

De EU-waarnemersmissie, die met 124 leden in Tunesië toezicht hield, stelde geen grote onregelmatigheden vast.

De opkomst bedroeg uiteindelijk slechts 33,7 procent. Dat heeft de onafhankelijke kiescommissie ISIE zondagavond bekendgemaakt

Volgens de ISIE brachten 1.797.154 mensen zondag hun stem uit. Rond de 5,4 miljoen van de ongeveer 11,4 miljoen Tunesiërs waren voor de verkiezingen geregistreerd.

Officiële resultaten van de stembusgang zijn er nog niet; die worden pas in de komende dagen verwacht. Volgens een Tunesisch peilingbureau zou de islamitische partij Ennadha het iets beter doen dan de grootste partij van het land Nidaa Tounes, van de president en de premier. Naast de twee belangrijkste partijen, kwamen lokaal ook veel onafhankelijke lijsten op.

Ennahdha zou onder meer Tunis binnenhalen. De kandidaat van de partij, de 53-jarige apothekeres Souad Abderrahim, zou daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad kunnen worden.

Meer dan 53.000 kandidaten dongen mee naar een zitje in de gemeenteraad van de 350 Tunesische gemeenten.

Vele gemeenten buiten de kustgebieden en de handelscentra voelen zich door de politiek in de steek gelaten. In een kiesbureau in de zuidelijke Sahara-stad Borj el-Khadra was volgens de kiescommissie zelfs geen enkele kiezer opgedaagd.

Zondag werden 60.000 agenten en militairen ingezet om de verkiezingen vlot te laten verlopen. In Tunesië is de noodtoestand van kracht sinds het land in 2015 getroffen werd door een reeks jihadistische aanslagen.

Partner Content