Rusland heeft de hoeveelheid gas die het levert aan Wit-Rusland verder verminderd. Er wordt nog maar 60 procent van de normale hoeveelheid geleverd.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zegt maandag en dinsdag telkens 15 procent minder gas te hebben geleverd en woensdag nog eens 30 procent.

Gazprom dreigt nog verder te gaan zodat Wit-Rusland nog maar 15 procent van de normale hoeveelheid gas zou krijgen.

Het conflict draait rond achterstallige betalingen. Rusland eist zowat 160 miljoen euro van Wit-Rusland voor de levering van (duurder geworden) gas, maar de Wit-Russen eisen op hun beurt geld van Rusland voor het gebruik van pijpleidingen.

Gazprom-topman Alexei Miller verklaarde woensdag op de televisie dat Wit-Rusland niets doet om haar schuld te vereffenen.

Volgens hem heeft Wit-Rusland weliswaar betaald voor de duurdere gasleveringen in mei, en erkent het dus de hogere tarieven, maar nog niet voor de eerste vier maanden van het jaar.

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft gewaarschuwd voor een 'gasoorlog'. Hij heeft aangekondigd dat de doorvoer van Russisch gas naar Europa via Wit-Rusland zal opgeschort worden.

Rusland heeft de hoeveelheid gas die het levert aan Wit-Rusland verder verminderd. Er wordt nog maar 60 procent van de normale hoeveelheid geleverd.Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zegt maandag en dinsdag telkens 15 procent minder gas te hebben geleverd en woensdag nog eens 30 procent. Gazprom dreigt nog verder te gaan zodat Wit-Rusland nog maar 15 procent van de normale hoeveelheid gas zou krijgen.Het conflict draait rond achterstallige betalingen. Rusland eist zowat 160 miljoen euro van Wit-Rusland voor de levering van (duurder geworden) gas, maar de Wit-Russen eisen op hun beurt geld van Rusland voor het gebruik van pijpleidingen.Gazprom-topman Alexei Miller verklaarde woensdag op de televisie dat Wit-Rusland niets doet om haar schuld te vereffenen. Volgens hem heeft Wit-Rusland weliswaar betaald voor de duurdere gasleveringen in mei, en erkent het dus de hogere tarieven, maar nog niet voor de eerste vier maanden van het jaar.De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft gewaarschuwd voor een 'gasoorlog'. Hij heeft aangekondigd dat de doorvoer van Russisch gas naar Europa via Wit-Rusland zal opgeschort worden.