Michel bevestigt dat EU handel in Russische diamant gaat ‘beperken’

Charles Michel © Belga

De Europese Unie gaat “de handel in Russische diamanten beperken” in het kader van de sancties vanwege de Russische inval in Oekraïne. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Charles Michel vrijdag aangekondigd tijdens een persconferentie op de G7-top in het Japanse Hiroshima.

‘We zijn nu gefocust op het sluiten van de mazen in het net en blijven Rusland afsnijden van kritieke voorraden’, aldus Michel. ‘We gaan de handel in Russische diamanten beperken. Russische diamanten zijn niet voor altijd.’ 

Eerder op de avond kondigde het Verenigd Koninkrijk ook al een verbod op de import van Russische diamanten aan.  De export van Russische diamant bracht Moskou in 2021 4 miljard dollar (3,7 miljard euro) op.

Ons land is een van grootste importeurs van Russische diamant, samen met de Verenigde Arabische Emiraten en India. Antwerpen is het belangrijkste handelscentrum voor diamant in Europa. Van alle diamant ter wereld passeert 85 procent van de ruwe diamant, de helft van geslepen diamanten en 40 procent van de industriële diamant in de havenstad. Bijna een derde van de diamanten voor de Antwerpse handel is afkomstig uit Rusland.

Sneer van Zelensky

De belangrijkste importeurs van deze diamanten zijn de Verenigde Arabische Emiraten, India en België. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne wordt er al gesproken over beperkingen op de Russische diamanthandel. Zo sprak de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in maart vorig jaar België al rechtstreeks aan. Een kwart van de diamanten die in Antwerpen over de toonbank gaan, is namelijk van Russische komaf.

Een handel waarmee vele honderden miljoenen gemoeid zijn. ‘Die inkomsten zijn blijkbaar veel belangrijker dan de strijd die wij voeren’, sneerde Zelensky eind maart 2022 in een videotoespraak in het Belgische parlement. In de Europese Unie gingen eerder al stemmen op om de import van diamanten uit Rusland aan banden te leggen om het land te straffen voor de oorlog.

Partner Content