François Hollande: ‘Heel Frankrijk is onder de dreiging van islamitisch terrorisme’

© REUTERS

De Franse president François Hollande heeft in zijn toespraak over de aanslag in Nice gezegd dat ‘het terroristisch karakter van de aanslag niet ontkend kan worden’. De noodtoestand in Frankrijk wordt 3 maanden verlengd en de president benadrukte dat hij de Franse acties in Syrië en Irak wil versterken.

Volg het nieuws over de aanslag in Nice in onze LIVE.

Een overzicht van wat we zeker weten tot nu toe leest u hier.

Bekijk:

De video’s: Vlaamse ooggetuigen reageren

De foto’s: Frankrijk op Quatorze Juillet weer getroffen door aanslag

De Franse president bevestigde het voorlopige dodental van 77 bij de aanslag, onder wie een twintigtal kinderen. Een twintigtal mensen zijn nog in kritieke toestand.

‘Het terroristische karakter van deze aanslag kan niet genegeerd worden’, aldus François Hollande. ‘Momenteel wordt onderzocht of de bestuurder van de vrachtwagen een medeplichtige had. We gaan zijn identiteit natrekken, dat moet meer duidelijkheid brengen. Ik druk mijn solidariteit uit met slachtoffers en hun familie.’

Hollande benadrukte nog dat deze ‘monsterlijke daad’ heeft plaatsgevonden op de nationale feestdag, ‘een symbool van vrijheid’, terwijl de extremisten die verantwoordelijk zijn voor dergelijke wreedheden de rechten van de mens negeren.

‘Heel Frankrijk is onder de dreiging van islamitisch terrorisme’

Hij verwees ook naar de andere aanslagen die Frankrijk de voorbije anderhalf jaar heeft moeten verwerken. ‘Na Parijs in januari en november 2015, werd Nice op haar beurt geraakt. Heel Frankrijk is onder de dreiging van islamitisch terrorisme . We moeten waakzaam zijn.’

‘De noodtoestand die 26 juli zou aflopen, zal met drie maanden verlengd worden. We moeten zowel onze acties in Syrië als in Irak versterken’, klonk het vastberaden.

‘Frankrijk is sterk en zal altijd sterker zijn dan de extremisten die haar vandaag willen raken’, zo sloot Hollande zijn toespraak af. (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content