Europese spoedvergadering vluchtelingencrisis: ‘Kwestie van geloofwaardigheid’

Bootvluchtelingen (archiefbeeld) © Reuters

De Europese binnen- en buitenlandministers houden samen een spoedvergadering over de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee. ‘Er is een gedeeld Europese verantwoordelijkheid’, aldus hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie Federica Mogherini.

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken vervoegen hun collega’s van Buitenlandse Zaken voor een spoedvergadering over de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee. “We moeten in de eerste plaats het besef ingang doen vinden dat er een gedeelde Europese verantwoordelijkheid is voor wat daar gebeurt”, zei hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie Federica Mogherini, die de vergadering zal leiden. “Het is onze zee.”

Reynders en Jambon

Europa schakelt een versnelling hoger in zijn asiel- en migratiepolitiek na de grote ramp met bootvluchtelingen voor de Libische kust afgelopen weekend. Er werden maar enkele tientallen opvarenden gered van een gekapseisd schip waar naar verluidt 700 mensen aan boord waren. Eén overlevende sprak van 950 opvarenden.

De al eerder aangekondigde gemeenschappelijke vergadering van de Europese buitenlandministers met hun collega’s van Binnenlandse Zaken vindt maandag 20 april om 15u plaats in Luxemburg. Didier Reynders (MR) zal er samen met Jan Jambon (N-VA) België vertegenwoordigen.

‘Probleem niet langer op Italië afwentelen’

Europees buitenlandverantwoordelijke Mogherini waarschuwde dat er geen magische oplossing bestaat voor het migratieprobleem. “Er is wel een verantwoordelijkheid die we samen moeten opnemen, als Europeanen.” De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, zei nogmaals dat Europa het probleem niet langer op Italië mag afwentelen. “Dat is onhoudbaar.”

Op hun maandelijkse vergadering zullen de ministers van Buitenlandse Zaken bespreken hoe ze kunnen bijdragen aan de vorming van een regering van nationale eenheid in Libië, een van de belangrijkste herkomstlanden van bootvluchtelingen. In de namiddag schuiven dan de binnenlandministers mee aan. “Sommige zaken vallen onder hun verantwoordelijkheid, zoals de aanwezigheid op zee en de opvang van asielzoekers en migranten”, legde Mogherini het opzet van de bijeenkomst uit.

‘We moeten consistent zijn’

Ook al hebben de lidstaten veel bevoegdheden inzake asiel en migratie, heeft Europa de politieke en morele verantwoordelijkheid om zijn rol op te nemen, zei Mogherini. “Het is een kwestie van geloofwaardigheid. Europa is gebouwd op de bescherming van mensenrechten, menselijke waardigheid en het menselijk leven. We moeten consistent zijn.”

Er zal ook bekeken worden of het zinvol is later deze week de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen te roepen voor een migratietop. Maar de uiteindelijke beslissing daarover komt Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk toe. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content