De 31-jarige Kurz legde maandag de eed af als nieuwe kanselier. De jongste regeringsleider van Europa neemt de leiding van een regering die zijn conservatieve OVP heeft gevormd met de rechtspopulistische FPO. Partijleider Heinz-Christian Strache wordt vicekanselier en de partij levert ook de ministers van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken en Defensie.

In de tweede helft van volgend jaar zitten de Oostenrijkse regeringsleden de Europese ministerraden voor. 'Ik vertrouw erop dat de Oostenrijkse regering een constructieve en pro-Europese rol zal blijven spelen in de Europese Unie', stelt Tusk in een brief aan Kurz. Dat is volgens de Pool 'bijzonder belangrijk' op een moment dat de Europese regeringsleiders 'zich meer rechtstreeks inlaten met de politiek gevoelige thema's', een verwijzing naar het migratiedebat waarin Oostenrijk zich de voorbije jaren nadrukkelijk heeft gemanifesteerd. Kurz zakt dinsdag al naar Brussel af voor gesprekken met Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

De Luxemburger heeft voorlopig niet gereageerd op het aantreden van een coalitie met FPO in Wenen. Zijn eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici riep zondag wel op tot 'waakzaamheid'. 'De deelname van extreemrechts aan de macht is nooit ongevaarlijk', stelde de Franse socialist. Moscovici voegde wel toe dat 'de situatie ongetwijfeld anders is dan in het jaar 2000'.

Aan het begin van dit millennium stond Europa nog in rep en roer toen de toenmalige FPO van Jorg Haider tot de regeringscoalitie toetrad. De andere lidstaten besloten toen zelfs de bilaterale contacten met de regering in Wenen op te schorten.

De 31-jarige Kurz legde maandag de eed af als nieuwe kanselier. De jongste regeringsleider van Europa neemt de leiding van een regering die zijn conservatieve OVP heeft gevormd met de rechtspopulistische FPO. Partijleider Heinz-Christian Strache wordt vicekanselier en de partij levert ook de ministers van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken en Defensie. In de tweede helft van volgend jaar zitten de Oostenrijkse regeringsleden de Europese ministerraden voor. 'Ik vertrouw erop dat de Oostenrijkse regering een constructieve en pro-Europese rol zal blijven spelen in de Europese Unie', stelt Tusk in een brief aan Kurz. Dat is volgens de Pool 'bijzonder belangrijk' op een moment dat de Europese regeringsleiders 'zich meer rechtstreeks inlaten met de politiek gevoelige thema's', een verwijzing naar het migratiedebat waarin Oostenrijk zich de voorbije jaren nadrukkelijk heeft gemanifesteerd. Kurz zakt dinsdag al naar Brussel af voor gesprekken met Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De Luxemburger heeft voorlopig niet gereageerd op het aantreden van een coalitie met FPO in Wenen. Zijn eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici riep zondag wel op tot 'waakzaamheid'. 'De deelname van extreemrechts aan de macht is nooit ongevaarlijk', stelde de Franse socialist. Moscovici voegde wel toe dat 'de situatie ongetwijfeld anders is dan in het jaar 2000'. Aan het begin van dit millennium stond Europa nog in rep en roer toen de toenmalige FPO van Jorg Haider tot de regeringscoalitie toetrad. De andere lidstaten besloten toen zelfs de bilaterale contacten met de regering in Wenen op te schorten.