Veroordeelde politicus wordt nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Polen

Andrzej Duda

De conservatieve Poolse politicus Mariusz Kaminski, van de partij Pis (Recht en Rechtvaardigheid), is woensdag tot minister van Binnenlandse Zaken benoemd. Zijn aanduiding is erg omstreden, omdat een rechtbank in 2015 nog had beslist dat Kaminksi geen openbare functie meer mag vervullen, maar die beslissing werd later teruggedraaid door een presidentieel pardon.

Kaminski neemt de plaats in van Elzbieta Witek, die de nieuwe voorzitter wordt van het Poolse Lagerhuis.

De oppositie reageert pisnijdig op zijn benoeming. Het Burgerplatform, een conservatief-liberale partij, klaagt aan dat er in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 13 oktober opnieuw macht wordt toegekend aan een politicus die zich schuldig had gemaakt aan machtsmisbruik.

Mariusz Kaminski was de oprichter en de eerste directeur van het Poolse anticorruptieagentschap CBA. Maar in 2015 werd hij door de rechtbank in eerste aanleg schuldig bevonden aan machtsmisbruik in een onderzoek naar corruptie bij het ministerie van Landbouw. Hij werd veroordeeld tot drie jaar cel en mocht ook tien jaar lang geen openbare functie meer uitoefenen.

Maar nog voor de rechtbank in beroep een uitspraak kon doen, besliste president Andrzej Duda om gratie te verlenen aan Kaminski. President Duda benadrukte woensdag dat Kaminski ‘de juiste man op de juiste plaats’ is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content