Macron en Le Pen kruisen woensdagavond de degens in eerste (en laatste) debat

Marine Le Pen en Emmanuel Macron voor het debat in 2017

Emmanuel Macron en Marine Le Pen, de twee kandidaten voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen van zondag, nemen het woensdagavond tegen elkaar op in het enige verkiezingsdebat tussen de twee. Ze stonden in 2017 ook al eens tegenover elkaar in de tweede ronde, maar volgens de peilingen wordt de strijd tot het einde veel spannender dan vorige keer.

Het 2,5 uur durende debat begint om 21 uur met de thematiek van de koopkracht, een speerpunt van de campagne van de extreemrechtse Marine Le Pen. Zij zal ook als eerste het woord nemen, meldden TF1 en France 2, die het debat organiseren. De andere thema’s die aan bod komen zijn veiligheid, jeugd, buitenlands beleid, concurrentiekracht, milieu, sociale zekerheid en bestuur. De kandidaten krijgen telkens een bepaalde tijd om over een onderwerp uit te weiden, zodat de thema’s niet omzeild kunnen worden.

Het debat tussen de twee kandidaten, dat sinds 1974 georganiseerd wordt, heeft meestal geen invloed op de stemintenties van de kiezers. Maar omdat het verschil tussen de twee kandidaten volgens de peilingen wel eens veel kleiner zou kunnen worden dan in 2017 (toen Macron meer dan 66 procent haalde), kan het debat dit jaar er wel eens voor zorgen dat toch veel mensen van gedacht veranderen, zegt directeur van marktonderzoekbedrijf Ipsos France Brice Teinturier. De huidige president van Frankrijk kreeg in de eerste ronde bijna 28 procent van de stemmen, tegenover ruim 23 procent voor Le Pen.

Volgens de meest recente peilingen zou Macron zondag tussen de 54 en 56,5 procent van de stemmen halen, tegenover tussen 43,5 en 46 procent voor Le Pen. In 2017 won Macron nog met 32 punten verschil

Partner Content