Macron: ‘Duitsland en Frankrijk moeten pioniers zijn in heroprichting van Europa’

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. © Belga Image

De Franse president Emmanuel Macron roept Duitsland op om samen ‘de pioniers te worden in de heroprichting van Europa’. Dat zei hij tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het Elyséeverdrag in Parijs.

‘Duitsland en Frankrijk moeten, omdat ze de weg naar verzoening hebben vrijgemaakt, een pionier worden bij de wederopbouw van ons Europa’, verklaarde Macron in het bijzijn van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Nieuw energiemodel

De Franse president noemde onder meer de noodzaak om ‘een nieuw energiemodel op te bouwen’, om ‘innovatie en de technologie van morgen’ aan te moedigen en om een ‘Europese Unie te bevorderen die in staat is haar rol als volwaardige geopolitieke macht op zich te nemen, op het gebied van defensie, ruimtevaart en diplomatie’.

Het is vandaag exact zestig jaar na de ondertekening van het Elyséeverdrag om de verzoening tussen Frankrijk en Duitsland te bezegelen. Het verdrag wordt vandaag nog steeds beschouwd als de basis voor de vriendschap tussen de twee landen

Partner Content