Internationaal Strafhof vaardigt aanhoudingsbevel uit tegen Poetin wegens deportatie kinderen

Vladimir Poetin. © Getty

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vrijdag bekendgemaakt dat het een aanhoudingsbevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgeschreven wegens zijn verantwoordelijkheid in oorlogsmisdaden in Oekraïne sinds de Russische invasie in dat land. ‘Dit is pas het begin’, stelt EU-vertegenwoordiger Josep Borrell,

‘Vandaag, 17 maart 2023, heeft de preliminaire kamer II van het Internationale Strafhof arrestatiebevelen tegen twee personen uitgevaardigd in het kader van de toestand in Oekraïne’, met name Vladimir Poetin en Maria Lvova-Belova, de kinderrechtencommissaris van Rusland, zo deelde het Strafhof mee.

Poetin ‘is vermoedelijk verantwoordelijk voor illegale deportatie van bevolking (kinderen) en illegale overbrenging van bevolking (kinderen) vanuit bezette zones in Oekraïne naar de Russische Federatie’, een oorlogsmisdaad, voegde het Hof eraan toe.

‘De misdaden zouden minstens vanaf 24 februari 2022 op het bezette Oekraïense grondgebied gepleegd zijn’, aldus nog het ICC (International Criminal Court). Er bestaan ‘gerede motieven om te geloven dat M. Poetin persoonlijk verantwoordelijk is voor bovenvermelde misdaden’.

Daarnaast liet hij na anderen tegen te houden die kinderen ontvoerden en deporteerden.

Procureur Karim Khan van het ICC zei eerder deze maand na een bezoek aan Oekraïne dat de vermoedelijke gebeurtenissen met de kinderen het ‘voorwerp van een prioritair onderzoek’ waren.
Het ICC onderzoekt sinds meer dan een jaar eventuele oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid die tijdens het Russische offensief werden gepleegd. Rusland noch Oekraïne is lid van het Strafhof, maar Kiev aanvaardt de bevoegdheid van het Hof op zijn grondgebied en werkt samen met de procureur. Rusland ontkent de beschuldigingen van oorlogsmisdaden.

Rusland erkent het Hof niet en het Hof heeft geen autoriteit om de Russische leider aan te houden, tenzij hij zich begeeft in gebied waar het Hof wel erkend wordt.

‘Pas het begin’

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Russische president Vladimir Poetin is belangrijk, maar ‘pas een begin’, zo reageert de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Josep Borrell. Hij sprak de ‘waardering en steun’ van de Europese Unie uit voor het onderzoek van het ICC.

Het vrijdag uitgevaardigde arrestatiebevel ‘is een belangrijk besluit voor de internationale gerechtigheid en voor het Oekraïense volk’, zegt Borrell. De ernst van de misdaden die het Strafhof aanvoert, spreekt volgens hem voor zich. Het ICC rekent Poetin het naar Rusland deporteren van Oekraïense kinderen aan. De stap van het in Den Haag gevestigde hof ‘is slechts de start van het proces’ van het vervolgen en bestraffen van ‘Rusland en zijn leider voor de misdaden en wreedheden die ze begaan in Oekraïne’, aldus Borrell.

Lees verder onder de foto.

Josep Borrell. © Getty

Zelensky: ‘Staatskwaad, geleid door topfiguur’

President Volodymyr Zelensky van Oekraïne juichte de beslissing van het Strafhof toe. Dit is het moment, zei hij in een video, ‘waarop historische verantwoordelijkheid begint. Het is onmogelijk een dergelijke criminele operatie (de deportatie van kinderen, red.) uit te voeren zonder het bevel van de leider van de terroristische staat’.

‘Kinderen scheiden van hun familie, hun elke mogelijkheid ontzeggen om verwanten te contacteren, kinderen verbergen in Russisch gebied en verspreiden in afgelegen regio’s – dit alles is duidelijk staatsbeleid, staatsbeslissingen, staatskwaad. Dat begint bij de hoogste figuur in deze staat’.

Partner Content