Eerste proces wegens oorlogsmisdaden sinds start van oorlog in Oekraïne

(Archiefbeeld) Procureur Iryna Venediktova bezoekt Boetsja samen met de procureur van het Internationaal Strafgerechtshof

Een 21-jarige Russische soldaat zal worden berecht voor oorlogsmisdaden in Oekraïne. Het gaat om het eerste dergelijke proces sinds de start van de Russische invasie op 24 februari, maakte de procureur-generaal van Kiev woensdag bekend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vadim Sjisjimarin wordt ervan beschuldigd dat hij, terwijl hij in een auto zat, met een kalasjnikov een ongewapende 62-jarige man heeft doodgeschoten. De soldaat had samen met vier andere Russische soldaten kort voordien een auto gestolen en wilde voorkomen dat de man, een ooggetuige van de diefstal, daarover een verklaring zou afleggen.

Sjisjimarin, die momenteel in hechtenis zit, riskeert een levenslange gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld voor oorlogsmisdaden en moord met voorbedachten rade.  Het openbaar ministerie heeft een foto van de verdachte vrijgegeven, maar heeft niet aangegeven welke omstandigheden tot zijn arrestatie hebben geleid, noch wat er met de andere militairen is gebeurd die op het moment van het incident aanwezig waren.

Partner Content