Duitse politie trekt bezet ‘bruinkooldorp’ binnen, eerste schermutselingen

De politie probeert de demonstranten in Lützerath te verwijderen. © Getty

Honderden politieagenten zijn woensdagochtend het door activisten bezette dorp Lützerath in Duitsland binnengetrokken. Volgens het Duitse nieuwsagentschap DPA kwam het daarbij tot eerste schermutselingen. Een politiewoordvoerder heeft bevestigd dat de ordediensten het terrein volledig willen omsingelen.

De evacuatie van het dorp is begonnen, bevestigden de ordediensten op Twitter. Voor de start van de ontruiming waren sirenes en alarmsignalen te horen. 

Volgens de politie worden de agenten bekogeld met stenen en molotovcocktails. Een DPA-verslaggever berichtte dat ze ook met andere projectielen worden geviseerd vanuit een huis in het dorp. ‘Wees vreedzaam en niet gewelddadig’, aldus de politie op Twitter. ‘U kan het gebied hier nu verlaten zonder verdere gevolgen’ weerklonk een aankondiging door luidsprekers, bij de start van de politieoperatie. ‘Het is verboden te blijven en het gebied in en rond Lützerath binnen te gaan.’

Een politiewoordvoerder had woensdagochtend al aangekondigd dat de activisten vanaf woensdag moeten rekening houden met een ontruiming “op elk moment”. De politie is met veel mankracht aanwezig. Het Duitse nieuwsagentschap DPA telde tientallen politiewagens.

De Europese energiegigant RWE is van plan Lützerath, niet ver van de Belgische grens, te slopen om er verder bruinkool te delven. De bewoners zijn al lang vertrokken, maar klimaatactivisten hebben er twee jaar lang geprotesteerd en gebouwen en huizen bezet.

Lees meer over:

Partner Content