#CorruptionEurope: PS zet Tarabella uit partij

Marc Tarabella

De sociaaldemocraten in het Europees Parlement hebben de Belg Marc Tarabella tijdelijk uit hun fractie gezet. Die wordt genoemd in de zaak van smeergeld betaald door Qatar. Tarabella zal voortaan als onafhankelijke moeten zetelen. Hij wordt ook uit de PS gezet.

In het kader van het gerechtelijk onderzoek naar ‘Qatargate’ vraagt het Belgische parket de parlementaire immuniteit van Tarabella en Cozzolino op te heffen. Het Europees Parlement stemt daar wellicht over tijdens zijn plenaire zitting in Brussel op 1 en 2 februari.

De sociaaldemocraten in het Europees Parlement lieten daarop weten te verwachten dat Tarabella en de Italiaan Andrea Cozzolino de fractie zouden verlaten. Cozzolino ging daarop in, Tarabella niet.

‘Niet gemakkelijk’

De beslissing om Tarabella uit de fractie te verwijderen was niet makkelijk, zegt een bron bij de sociaaldemocraten. ‘Maar de fractie wil duidelijk maken dat ze voor transparantie kiest en niet zal terugdeinzen voor de nodige hervormingen.’

De Belg wordt ook uit de PS gezet. ‘Maar als blijkt dat de feiten niet bewezen worden, kan Marc Tarabella vragen om opnieuw in de partij te worden opgenomen’, is woensdagavond te horen. De partij benadrukt vast te houden aan het vermoeden van onschuld. ‘Het is aan het gerecht om de feiten aan te tonen, partijen beschikken niet over de mogelijkheden om een onderzoek te voeren.’

Partner Content