Corruptiezaak Europees Parlement: sociaaldemocratische fractie schorst PS’er Tarabella

Marc Tarabella

Het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella (PS) is door de sociaaldemocratische S&D-fractie geschorst voor de duur van het gerechtelijk onderzoek naar de corruptiezaak die losgebarsten is in het EP, en waarin ook hij genoemd wordt. Dat heeft fractievoorzitter Iratxe Garcia Perez dinsdag bevestigd. ‘Of hij opnieuw in ere hersteld wordt, hangt af van het onderzoek. Als dat klaar is, zullen we met de fractie een beslissing nemen’, zei ze.

In de corruptiezaak worden momenteel enkel S&D-politici en -medewerkers genoemd. De Griekse Eva Kaili werd samen met drie andere personen aangehouden en wordt uit haar functie als vicevoorzitter van het parlement ontheven. Die beslissing van de fractievoorzitters zal dinsdagmiddag bevestigd worden door de plenaire vergadering van het parlement.

Maar zaterdagavond vond ook bij de Belg Marc Tarabella een huiszoeking plaats. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de omkoping door het Qatarese regime. ‘Ik heb niets te verbergen en zal op alle vragen antwoorden om alle klaarheid te brengen in deze zaak’, reageerde hij al.

Maar omdat hij het voorwerp van een onderzoek uitmaakt, wordt hij wel geschorst door zijn fractie. Dat bevestigde S&D-voorzitter Garcia Perez dinsdag. Of en wanneer hij kan terugkomen, hangt af van het resultaat van het lopende onderzoek, zei de Spaanse. Tarabella zetelt al sinds 2004 in het Europees Parlement en is er onder meer ondervoorzitter van de delegatie die de betrekkingen met het Arabische schiereiland onderhoudt.

Naar aanleiding van de hele zaak, moet Tarabella ook voor de deontologische commissie van de PS verschijnen. Dat gebeurt vandaag/dinsdag.

Eva Kaili zou op heterdaad betrapt zijn met een tas vol geldbiljetten, al ontkent haar advocaat dat ze smeergeld heeft ontvangen uit Qatar. Kaili werd meteen geschorst door S&D, maar is intussen uit de fractie gezet. Haar afzetting als vicevoorzitter van het parlement is dan ook maar een formaliteit. Als het onderzoek aantoont dat nog andere S&D’ers vuile handen hebben, zullen ook zij de groep moeten verlaten.

Maandag raakte ook bekend dat Marie Arena, een partijgenote van Tarabella, haar functie als voorzitter van de subcommissie Mensenrechten van het parlement tijdelijk niet meer zal waarnemen. Vrijdag vond namelijk een huiszoeking plaats in het kantoor van een van haar assistenten. Zelf maakt Arena geen deel uit van het onderzoek.

Partner Content