‘Europa dat wij kennen, werkt niet met volkeren die zichzelf besturen’

Karel De Gucht © reuters

Volgens de Europese commissaris voor Handel Karel De Gucht zou een onafhankelijk Schotland niet door de Europese Unie geweigerd zijn geweest. ‘Angst voor zeer grote verandering heeft de Schotten misschien naar No doen neigen’, aldus De Gucht.

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht had verwacht dat de uitslag van het Schotse onafhankelijkheidsreferendum nipter zou zijn. Mocht Schotland toch voor zijn onafhankelijkheid hebben gekozen, zei hij, zou de Europese Unie het moeilijk geweigerd kunnen hebben als lidstaat, verklaarde De Gucht vrijdag in De Ochtend op Radio 1. “Wellicht had het niet zo’n vaart gelopen.”

‘Angst voor verandering’

De peilingen hadden het ‘neen’-kamp een nipte overwinning voorspeld, maar uiteindelijk hebben de tegenstanders van onafhankelijkheid het met een relatief comfortabele marge gehaald. Karel De Gucht denkt dat mogelijk de “schrik voor zeer grote verandering” er voor iets tussen zat, net als de “goede” tussenkomst van de Britse ex-premier Gordon Brown en de campagne van de Schotse minister-president Alex Salmond. Die laatste is volgens De Gucht een “handig politicus”.

Tijdens de voorbije weken viel het op dat de Europese Commissie geen enkele commentaar wou geven op het referendum. Woordvoerders verwezen alleen maar naar vroegere verklaringen van voorzitter Barroso, die zei dat het “moeilijk, zo niet onmogelijk” zou zijn voor een onafhankelijk Schotland om lid van de Europese Unie te blijven.

‘EU-lidmaatschap moeilijk kunnen weigeren’

Nochtans, zegt De Gucht nu, “hadden we hen dat moeilijk kunnen weigeren”. Als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk is de Europese wetgeving er sowieso al in voege, stipt hij aan. Toch waarschuwt De Gucht dat een Europa met onafhankelijke regio’s – of het nu om Schotland, Vlaanderen of Catalonië gaat – moeilijk kan functioneren.

“Ook Bart De Wever wil een onafhankelijke Vlaamse natie in een groter Europa. Maar zouden diezelfde nationalistische bewegingen, die zeer onafhankelijk denken, zich zomaar neerleggen bij de Europese meerderheidsregels? Het Europa zoals wij dat kennen, werkt niet met volkeren die zichzelf besturen.” (Belga/WB)

Partner Content