‘Catalaans onafhankelijkheidsproces gaat verder ondanks Schotse neen’

Arthur Mas, president van Catalonië © BELGAIMAGE

Catalonië zal het pad naar onafhankelijkheid verder bewandelen, ondanks de uitslag bij het Schotse onafhankelijkheidsreferendum, aldus de president van de autonome Spaanse regio Artur Mas.

Catalonië zal het pad naar onafhankelijkheid verder bewandelen, ondanks de uitslag bij het Schotse onafhankelijkheidsreferendum. De president van de autonome Spaanse regio, Artur Mas, is vastberaden op 9 november een referendum te organiseren, ondanks hevige Madrileense tegenwind.

Schotland, waar de Britse regering dan weer het referendum liet plaatsvinden, lanceerde ‘een krachtige boodschap, een sterke en duidelijke positieve boodschap’ door zich te mobiliseren om te stemmen, voegde Artur Mas er tijdens een persconferentie in Barcelona aan toe. ‘Het Catalaanse proces gaat verder (…). Het voelt zich gesterkt, want we zien hoe een land van de Europese Unie een akkoord heeft kunnen vinden om die stemming toe te laten’, zei de Catalaanse president, die het project voor het referendum draagt.

Geen schaduw

Iemand die zegt dat de uitslag van het Schotse referendum een schaduw op het Catalaanse proces werpt, vergist zich, aldus nog Mas. ‘Zou het ja-kamp gewonnen hebben, waren de gevolgen van de stemming op Europees niveau meer vanzelfsprekend. We zullen dat precedent niet hebben met Schotland, misschien zal het eerste voorbeeld dat van Catalonië zijn’, zei hij nog.

Alle Spanjaarden of enkel Catalanen meedoen aan referendum?

Volgens de conservatieve regering in Madrid, onder leiding van premier Mariano Rajoy, moet bij zo’n referendum de hele bevolking stemmen. Mas is dan weer van oordeel dat de Schotse gang van zaken de enige is om het conflict op te lossen en de democratie trouw te blijven.

Vrijdag nog moet het Catalaanse parlement, waar de ijveraars voor onafhankelijkheid de absolute meerderheid hebben, een wet stemmen om de volksraadpleging op 9 november toe te laten. Naar verwachting zal Madrid daartegen naar het Grondwettelijk Hof stappen. Terwijl Mariano Rajoy tevreden is met de uitslag van het Schotse referendum, zijn de voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid net tevreden dat een dergelijk referendum kon plaatsvinden.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content