Alex Salmond treedt af als premier Schotland en partijleider

Alex Salmond, het gezicht van de Schotse onafhankelijkheidsbeweging. © REUTERS
Simon Demeulemeester

De Schotse eerste minister Alex Salmond zal aftreden als regeringsleider en partijvoorzitter van de Scottish National Party.

De Schotse eerste minister Alex Salmond zal aftreden als regeringsleider en partijvoorzitter van de Scottish National Party (SNP). Dat heeft hij vrijdag aangekondigd, na het verloren referendum over de Schotse onafhankelijkheid.

Hij zei dat hij geen kandidaat meer is op de partijdag in Perth. Dan wordt zijn opvolger aangeduid. ‘Ik heb de nationale secretaris van de SNP gezegd dat ik me niet meer zal vertegenwoordigen aan het hoofd van de partij tijdens de jaarlijkse conferentie’ van 13 tot 15 november, ‘en dat ik ontslag neem als eerste minister’, zo verklaarde hij op een persconferentie in Edinburgh.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Het was het privilege van mijn leven om als eerste minister te dienen’, zei hij nog. ‘Maar zoals ik al vaak zei tijdens de campagne voor het referendum, dit is niet voor mij of de SNP. Het is belangrijker dan dat.’

Bij het referendum won het kamp tegen de onafhankelijkheid. ‘We hebben het referendum verloren, maar kunnen nog altijd het politieke initiatief dragen. Belangrijker, Schotland kan nog steeds de echte winnaar zijn’, oordeelde Salmond.(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content