EU neemt nieuwe sancties tegen entourage Poetin

Vladimir Poetin © AFP

De EU breidt haar sancties uit tegen de omgeving van de Russische president Vladimir Poetin. Dat doet ze als straf voor de Russische agressie in oekraïne.

Daarover zijn de ambassadeurs van de 28 EU-landen het maandag eens geworden in Brussel, zo werd van diplomaten vernomen. Het is nog niet duidelijk welke personen en instanties worden toegevoegd aan de zwarte lijst. Er ligt een voorlopige lijst met namen op tafel die nog een laatste juridische check krijgt, is te horen in Brussel. Dinsdag of woensdag worden de namen van de personen en instanties gepubliceerd.

Krim

De EU heeft al sancties ingesteld tegen 87 personen en 20 instanties. Van hen zijn de tegoeden in de EU bevroren en ze kunnen de unie niet meer inreizen. De sanctielijst treft niet alleen personen, instanties en bedrijven die op een of andere manier schuldig zijn aan de onrust in Oost-Oekraïne of ervan profiteren, maar is ook gericht tegen degenen die betrokken zijn bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

Krim

Dinsdag is er weer overleg in Brussel van de EU-ambassadeurs. Dan wordt er gesproken over verdere, zwaardere economische sancties. De Europese Commissie heeft een aantal voorstellen opgesteld. Het gaat daarbij om strafmaatregelen die onder meer de Russische financiële sector en de gasindustrie moeten treffen. De verwachting is dat dit overleg de hele dag zal duren. Volgens diplomaten is de kans wel groot dat de zwaardere sancties ook daadwerkelijk afgekondigd worden. De neuzen staan in dezelfde richting, zo klinkt het in Brussel. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content