Brendan O'Neill

‘Er wordt veel geklaagd en gezucht, maar uiteindelijk moeten we Trump met politieke argumenten te lijf’

Brendan O'Neill Hoofdredacteur van de geopinieerde nieuwssite Spiked, medewerker van de nieuwsbrief Tegengeluid.nl.

‘Het is tijd om de strijd tegen Donald Trump op te voeren – en vooral om die inhoudelijker te maken. Want daar ontbreekt het vaak aan’, vindt Brendan O’Neill. ‘Er wordt wel veel geklaagd, gezucht en geprotesteerd, maar we moeten een president toch vooral met politieke argumenten en alternatieven te lijf.’

Veel mensen zijn woedend op Donald Trump. Over de hele wereld hebben we al kleurrijke, energieke protesten tegen de nieuwe Amerikaanse president gezien. Hoewel de demonstranten vol passie zitten, is het niet altijd duidelijk wat ze precies zeggen. Zijn ze tegen de manier hoe hij met vrouwen omgaat? Zijn ze tegen Trump, omdat hij zo lomp is en dingen zegt die onwaar en beledigend zijn? Zijn ze tegen het reisverbod uit bepaalde islamitische landen?

Op zich is het niet erg als de reden en het doel van de protesten onduidelijk zijn – althans, nóg niet. Dit is nu eenmaal hoe mensen een mening vormen, door samen te komen en zich met de politiek te bemoeien. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste inhoudelijke en politieke eisen die we Trump nu kunnen voorleggen.

Stop de militaire invallen

De eerste militaire inval onder het bevel van Trump, in Jemen, heeft de levens geëist van 15 vrouwen en kinderen. Deze barbarij moet onmiddellijk stoppen. Ja, Trump heeft het geërfd van zijn voorganger Obama, die Amerika’s “oorlog tegen het terrorisme” heeft uitgebreid van Irak en Afghanistan naar Syrië, Jemen en Somalië. Maar het is de huidige president die de legerleider is, de macht heeft om “nee” te zeggen. Hij kan weigeren om militaire acties goed te keuren en door te laten gaan. Ze zijn weliswaar bedoeld als aanvallen op terroristenleiders, maar ze maken slachtoffers onder burgers, terwijl ze weinig uitrichten om het terrorisme af te zwakken. Sterker, het probleem van islamitisch geïnspireerd geweld is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.

‘Er wordt veel geklaagd en gezucht, maar uiteindelijk moeten we Trump met politieke argumenten te lijf’

De “oorlog tegen het terrorisme” heeft ook in de VS geleid tot een vorm van totalitarisme, waarbij burgers in toenemende mate worden bespioneerd. Deze oorlog moet niet langer op deze manier worden voortgezet. Steun niet langer de Saudi’s in Jemen. Trek de troepen terug uit Irak. Stop de financiering van militaire groeperingen in Syrië. Als het Trump menens is met zijn voornemen om de terroristen te verslaan – zoals hij zei in zijn inauguratierede – overweeg dan om samen te werken met lokale groeperingen zoals de Koerden, die de kennis en de wilskracht hebben om IS te verslaan.

Stel het land open

Er is al veel gezegd over de beslissing om tijdelijk vluchtelingen uit Syrië te weigeren en het reisverbod voor burgers van zeven islamitische landen. Dit is een volstrekt onredelijken maatregel. (Ik schreef daar eerder over op Knack.be.) Geen Amerikaan is ooit gedood door een terroristische aanval van een burger uit een van deze landen. En geen enkele Amerikaan is ooit gedood door een terrorist die als vluchteling het land is binnengekomen.

Ja, het is belangrijk om nieuwkomers door te lichten, en het lijkt verstandig om dat met nog meer zorg te doen wanneer ze uit oorlogsgebieden komen. Maar sluit de grenzen niet voor bepaalde nationaliteiten. Een Amerikaanse president moet groothartig zijn, en dient zijn land juist meer open te stellen. Hij moet meer vertrouwen hebben in de Amerikaanse waarden van een (gast)vrij land. Ook moet hij meer vertrouwen hebben dat nieuwkomers die uitstekende waarden willen overnemen wanneer ze daartoe worden aangemoedigd.

Respecteer abortus

Het Witte Huis maakt het organisaties die in ontwikkelingslanden advies geven over abortus moeilijk door subsidies stop te zetten en hen de mond te snoeren. Dat is niet alleen een aanval op de vrijheid van hun medewerkers om ideeën te uiten, maar ook een aanval op de mogelijkheid voor vrouwen om kennis en diensten rondom abortus te verkrijgen. Die beslissing zal veel leed brengen.

Als deze houding een afspiegeling is van de mening van Donald Trump tegen opzichte van abortus in eigen land, dan voorspel ik een keihard gevecht. Het recht om te beschikken over haar zwangerschap is cruciaal in de autonomie van vrouwen. Het is een onvervreemdbaar recht dat hen in staat stelt om zeggenschap te hebben over hun eigen lichaam en hun verdere leven. Het stelt hen in het openbare leven op gelijke hoogte met mannen. Dus handen af van abortus.

Respecteer vrije meningsuiting

We kunnen ons terecht de vraag stellen of Trump het belang van de vrijheid van meningsuiting wel begrijpt. Wie de Amerikaanse vlag verbrandt, moet van hem de gevangenis in. De president bewondert de Britse smaadwetgeving. Ook zijn verlangen om te voorkomen dat ambtenaren informatie delen, toont de neiging om macht te gebruiken om politieke problemen de kop in te drukken en ze simpelweg niet openlijk te bespreken.

Donald Trump
Donald Trump© REUTERS

Erger nog, de nieuwe Amerikaanse president vindt het “geen persvrijheid” wanneer kranten en anderen “mogen schrijven en zeggen wat ze willen”, maar dat is het natuurlijk wél. Het feit dat dat onderscheid niet gemaakt wordt, is zorgelijk, aangezien Trump het land regeert waarin de vrijheid van meningsuiting in het eerste amendement van de Grondwet is verankerd. Hij kan nog zo vaak zeggen dat hij tegen politieke correctheid is, maar in de jongste weken is gebleken dat hij net zo gevoelig is voor kritiek en net zo bang voor tegenspraak als de politiek correcte mensen die hij zo verafschuwt. Dit moet stoppen. Vrije meningsuiting is heilig. Laat iedereen denken en zeggen wat hij of zij wil.

Leve de vrijhandel

Het Witte Huis lijkt geen waardering te hebben voor vrije handel. Althans, het gepraat van Trump over protectionisme, importtarieven voor Mexico en het heroverwegen van handelsafspraken met Europa suggereert dat. Maar vrijhandel stelt landen en hun inwoners in staat om interactie met elkaar te hebben. Zo worden barrières afgebroken. Vrijhandel is iets om te vieren, niet om bang voor te zijn.

Daarom mag Trump zijn beloften over jobcreatie niet verloochenen. Het is goed dat hij doorgaat met de aanleg van pijpleidingen als Keystone XL en Dakota Access. Daarmee onderstreept hij dat werkgelegenheid en nieuwe manieren om olie te transporteren boven milieuzorgen staan, waarmee activisten vooruitgang proberen te dwarsbomen. Maar er moet meer gedaan worden. Bouw meer, frack meer, industrialiseer meer – en laat de Amerikaanse arbeidersklasse zien dat de nieuwe leiders willen dat ze aan het werk gaat.

Schrap de doodstraf

Trump lijkt nogal verzot te zijn op de doodstraf. Jaren geleden kocht hij in The New York Times een advertentiepagina om een oproep te plaatsen voor de doodstraf voor vijf zwarte mannen en een Zuid-Amerikaanse man die ervan werden beschuldigd een vrouw te hebben verkracht. Hij heeft ook gepleit voor invoering van de doodstraf voor mensen die kinderen molesteren en voor mensen die staatsgeheimen lekken.

De doodstraf is fout. Het geeft de staat veel te veel macht en het is doorspekt met een misantropisch fatalisme: alsof sommige mensen nu eenmaal nooit zullen veranderen en dat we ze daarom maar het beste kunnen vermoorden. Een beschaafde president zou zich menselijker opstellen en zich uitspreken tegen de doodstraf.

Geef ons politiek, geen anti-politiek

Trump doet zich voor als een anti-politicus, als een man die de politieke klasse verafschuwt. Dit begint vermoeiend te worden. Van kritiek op de gevestigde orde – wat prima is, graag zelfs – is hij overgestapt op een afranseling van het politieke bedrijf zelf. De Amerikaanse president kijkt neer de samenkomst van mensen die praten en discussiëren over politiek, die demonstreren en stemmen om iets gedaan te krijgen. Dat is zorgwekkend. Die houding kan gemakkelijk overslaan in de overtuiging dat hij en hij alleen moet beslissen wat er moet gebeuren. Dat is de enige logische conclusie van anti-politiek, of het nu de vorm aanneemt van demogogie (Trump) of technocratie (Hillary Clinton).

Iedereen die gelooft in de kracht van politiek om de samenleving beter te maken, moet bezorgd zijn over dit presidentschap. We hebben geen behoefte aan cynisme of aan een “verlosser”. We hebben een echte, democratische cultuur nodig, die zoveel mogelijk mensen betrokken maakt bij een debat over de toekomst. Stop met het bespotten van de politiek.

Mijnheer de president, wees een behoorlijke politicus.

Met dank aan Tegengeluid, de nieuwsbrief voor dwarsdenkers. Dit artikel verscheen eerder op de website van Spiked. Vertaling: Marco Visscher.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content