Emine Erdogan: 'De harem was een leerschool voor vrouwen'

09/03/16 om 22:31 - Bijgewerkt om 22:30

Emine, de echtgenote van de islamitisch-conservatieve Turkse president Recep Tayyip Erdogan, verklaarde dat de Ottomaanse harem, een rijke bron van de wildste fantasieën in de westerse wereld, "een leerschool was om de vrouwen voor te bereiden op het leven".

Emine Erdogan: 'De harem was een leerschool voor vrouwen'

Emine Erdogan met haar echtgenoot © REUTERS

"De harem was een school voor de leden van de Ottomaanse dynastie en een onderwijsinstelling om de vrouwen voor te bereiden op het leven", verklaarde mevrouw Erdogan, meter van vrouwenverenigingen en liefdadigheidsinstellingen tijdens een publiek optreden in Ankara dat door de televisiezenders werd uitgezonden.

Tijdens het Ottomaanse Rijk verzamelde de harem de courtisanes van de sultan. Als vertrouwelingen, favorietes en seksslavinnen ontvingen ze er een literaire, artistieke of praktische opleiding, enkel om de sultan te behagen, wiens eigendom ze bleven. Net zoals haar echtgenoot is Emine Erdogan een overtuigde moslima, bewonderaarster van het grootse Ottomaanse Rijk, op wiens overblijfselen de huidige lekenstaat Turkije is opgericht.

'Alles behalve boeken'

Haar commentaar op de harems werd op de sociale media fel gehekeld. "Ten tijde van sultan Murat III (uit de zestiende eeuw) was een boek wel het laatste wat de harem binnenkwam", tweette Özlem Kurumlar, docente aan de universiteit van Istanboel.

De uitspraak van mevrouw Erdogan volgt een dag nadat haar echtgenoot vrouwen "bovenal moeders" had genoemd. Hij werd ook bekritiseerd omdat hij vrouwen aanmaant minstens drie kinderen te hebben, en de promotie van geboortebeperking als "landsverraad" bestempelt.

(Belga/RR)

Onze partners