De Spaanse regering eist een schadevergoeding voor het miljoenenverlies dat Spaanse landbouwers lijden als gevolg van de commotie rond de EHEC-bacterie. Dat heeft de Spaanse vicepremier Alfredo Perez Rubalca woensdag gezegd. Hij sluit niet uit dat zijn regering gerechtelijke stappen zet tegen de autoriteiten in het Duitse Hamburg.
Spaanse landbouwersverenigingen schatten het verlies voor de tuinbouwers op zowat 200 miljoen euro per week.

Dinsdag kondigde de minister voor Volksgezondheid van Hamburg aan dat laboratoriumtesten hadden uitgewezen dat Spaanse komkommers niet verantwoordelijk waren voor de dood van 16 mensen in Europa - 15 in Duitsland en 1 in Zweden - als gevolg van de EHEC-bacterie. De herkomst van de ziekte blijft bijgevolg een mysterie.

Het was vanaf het begin duidelijk dat Spanje niet aan de basis van de verspreiding van de EHEC-bacterie lag, aldus Rubalca. "Die ziekteverwekker dook in Spanje nog niet op", zei hij aan een Spaanse radiozender. "Dat betekent dat de bacterie niet in Spanje aanwezig is. En als die hier niet aanwezig is, is de ziekte ook niet uit Spanje afkomstig".

Vlaanderen
Ook de Vlaamse tuinbouwers lijden zowat 3,5 miljoen euro schade per week als gevolg van de commotie rond de EHEC-bacterie. Het gaat daarbij om een 0,5 miljoen euro schade voor wat de komkommers betreft, en 3 miljoen euro door de lagere prijs voor sla, tomaten en paprika's, zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond.

Vlaanderen kreeg eerder de toestemming van de Europese Commissie om 2,75 miljoen euro te besteden in geval van een crisissituatie. De vergoeding bedraagt 2,4 eurocent per kilogram komkommers. Maandag werd al voor 363.527 kilogram komkommers een vergoeding gevraagd.

De Boerenbond hoopt echter op extra compensaties uit het noodfonds van Europa voor de crisis in de groentesector veroorzaakt door de ophef rond de EHEC-bacterie, en blijft de schade inventariseren. (Belga/KVDA)

De Spaanse regering eist een schadevergoeding voor het miljoenenverlies dat Spaanse landbouwers lijden als gevolg van de commotie rond de EHEC-bacterie. Dat heeft de Spaanse vicepremier Alfredo Perez Rubalca woensdag gezegd. Hij sluit niet uit dat zijn regering gerechtelijke stappen zet tegen de autoriteiten in het Duitse Hamburg. Spaanse landbouwersverenigingen schatten het verlies voor de tuinbouwers op zowat 200 miljoen euro per week. Dinsdag kondigde de minister voor Volksgezondheid van Hamburg aan dat laboratoriumtesten hadden uitgewezen dat Spaanse komkommers niet verantwoordelijk waren voor de dood van 16 mensen in Europa - 15 in Duitsland en 1 in Zweden - als gevolg van de EHEC-bacterie. De herkomst van de ziekte blijft bijgevolg een mysterie. Het was vanaf het begin duidelijk dat Spanje niet aan de basis van de verspreiding van de EHEC-bacterie lag, aldus Rubalca. "Die ziekteverwekker dook in Spanje nog niet op", zei hij aan een Spaanse radiozender. "Dat betekent dat de bacterie niet in Spanje aanwezig is. En als die hier niet aanwezig is, is de ziekte ook niet uit Spanje afkomstig". Vlaanderen Ook de Vlaamse tuinbouwers lijden zowat 3,5 miljoen euro schade per week als gevolg van de commotie rond de EHEC-bacterie. Het gaat daarbij om een 0,5 miljoen euro schade voor wat de komkommers betreft, en 3 miljoen euro door de lagere prijs voor sla, tomaten en paprika's, zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. Vlaanderen kreeg eerder de toestemming van de Europese Commissie om 2,75 miljoen euro te besteden in geval van een crisissituatie. De vergoeding bedraagt 2,4 eurocent per kilogram komkommers. Maandag werd al voor 363.527 kilogram komkommers een vergoeding gevraagd. De Boerenbond hoopt echter op extra compensaties uit het noodfonds van Europa voor de crisis in de groentesector veroorzaakt door de ophef rond de EHEC-bacterie, en blijft de schade inventariseren. (Belga/KVDA)