Egypte: 16 doden in Cairo, Morsi bereid om zijn leven te geven

De Egyptische president Mohamed Morsi wil zijn ambt verdedigen, zelfs ‘als zijn bloed daarvoor de prijs is.’ Ondertussen vielen bij gevechten in Cairo nog eens zestien doden.

Mohamed Morsi wijst zijn door de oppositie gevraagde vertrek van de hand. In een tv-toespraak herhaalde de Egyptische president zijn legitimiteit door democratische verkiezingen.

‘Geen alternatief’

“Aan die legitimering houd ik vast”, verklaarde hij. “Het volk heeft mij gekozen tijdens vrije en rechtvaardige verkiezingen”. Daarom zal hij “voortgaan met het opnemen van zijn verantwoordelijkheid” voor het land. “Er is geen alternatief voor de legitimiteit”, stelde hij. Morsi voegde eraan toe dat hij bereid is “zijn leven te geven” voor die legitimiteit. “Als mijn bloed de prijs is voor het behoud van de legitimiteit, dan ben ik daartoe bereid, in het belang van de stabiliteit van het land.”

De president hernieuwde zijn oproep tot dialoog om het land uit de crisis te halen. Die dialoog werd door de oppositie al meermaals verworpen, want volgens zijn tegenstander pure façade. Morsi beloofde een reeks maatregelen om tot een consensus te komen met de oppositie, incluis het vervangen van de regering.

47 doden

Zestien mensen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen toen ongeïdentificeerde mannen in Cairo een samenkomst van medestanders van president Morsi aanvielen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

De confrontatie vond plaats nabij de universiteit van Cairo. Er vielen nog tweehonderd gewonden, preciseerde het ministerie. Elders in Cairo kwamen dinsdag bij de straatprotesten en manifestaties zeven mensen om. In totaal 47 mensen, waarbij één Amerikaan, vonden de dood bij het geweld de voorbije week. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content