Eerste minister Oekraïne biedt ontslag aan

Mykolo Azarov © Reuters

Nadat de eerste minister van Oekraïne, Mykola Azarov, zijn ontslag had aangeboden aan de president, heeft nu ook het parlement de omstreden anti-protestwetten ingetrokken.

De eerste minister van Oekraïne, Mykola Azarov, heeft zijn ontslag aangeboden aan de president. Dat heeft de persdienst van de regering in Kiev meegedeeld. Het aftreden van Azarov is een van de eisen van de pro-Europese oppositie rond politicus en bokskampioen Vitali Klitsjko.

Het gaat om een persoonlijke beslissing van Azarov. Hij vroeg president Viktor Janoekovitsj om zijn ontslag te aanvaarden, voor een “vreedzame oplossing van het conflict”, zo meldt het persbureau Interfax.

Maatschappelijk-politiek compromis

Azarov noemde zijn beslissing een maatschappelijk-politiek compromis. Het is niet onmiddellijk duidelijk hoe Janoekovitsj op de beslissing van Azarov zal reageren. De eerste minister omschreef de huidige crisis in zijn land als een bedreiging voor de economische en sociale ontwikkeling, en als een bedreiging voor iedere Oekraïense burger.

Anti-protestwet ingetrokken

Het Oekraïense parlement heeft de omstreden anti-protestwetten ingetrokken, die mede de aanleiding waren voor de gewelddadige anti-regeringsprotesten in hoofdstad Kiev.

De wetten werden met een grote meerderheid afgeschaft: 361 van de 412 aanwezige parlementsleden stemden voor de afschaffing van de in totaal negen wetten.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj kondigde de wetten eerder in januari aan, wat leidde tot heel wat negatieve reacties uit Europa en de Verenigde Staten. De dag na de beslissing van de regering om de wetten goed te keuren, kwamen 200.000 betogers op straat. Die betoging mondde uit in een bloedige confrontatie tussen betogers en de oproerpolitie. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content