"SPD is klaar om rond de tafel te gaan zetten", meldt partijwoordvoerder Sigmar Gabriel. "We gaan zelfbewust aan de discussies beginnen. Onze leidraad is de inhoud van de sociaaldemocratische politiek." De voorzitter verklaarde nog dat SPD een verandering van het beleid wil. "We hebben bovendien geen schrik voor nieuwe verkiezingen als de onderhandelingen zouden mislukken." Hij benadrukte wel dat de partij eerst verkenningsgesprekken wil voeren, alvorens eventueel echte onderhandelingen op te starten over een coalitieprogramma.

Van de 200 afgevaardigden van de partij hebben er slechts vijf tegen de opstarting van verkenningsgesprekken en een mogelijke deelname aan de regering gestemd. Drie anderen onthielden zich.

'Niet automatische een grote coalitie'

De partij van Merkel moet, ondanks haar hoge score (41,5 procent) bij de verkiezingen van zondag, een coalitie sluiten met SPD of de Groenen om tot een meerderheid te komen in het parlement. De bondskanselier reikte maandag zelf de hand aan de SPD. Voorzitter Gabriel verklaarde toen dat hij een "grote coalitie" (tussen CDU/CSU en SPD) niet uitsluit, maar dat hij blij is dat er "voor het eerst eigenlijk niet automatische een 'grote coalitie' is. Er is ook nog een andere optie, die mogelijk is", waarmee hij op de Groenen doelde.

CDU/CSU en SPD regeerden voor het laatst samen tussen 2005 en 2009. (Belga/TV)

"SPD is klaar om rond de tafel te gaan zetten", meldt partijwoordvoerder Sigmar Gabriel. "We gaan zelfbewust aan de discussies beginnen. Onze leidraad is de inhoud van de sociaaldemocratische politiek." De voorzitter verklaarde nog dat SPD een verandering van het beleid wil. "We hebben bovendien geen schrik voor nieuwe verkiezingen als de onderhandelingen zouden mislukken." Hij benadrukte wel dat de partij eerst verkenningsgesprekken wil voeren, alvorens eventueel echte onderhandelingen op te starten over een coalitieprogramma.Van de 200 afgevaardigden van de partij hebben er slechts vijf tegen de opstarting van verkenningsgesprekken en een mogelijke deelname aan de regering gestemd. Drie anderen onthielden zich.De partij van Merkel moet, ondanks haar hoge score (41,5 procent) bij de verkiezingen van zondag, een coalitie sluiten met SPD of de Groenen om tot een meerderheid te komen in het parlement. De bondskanselier reikte maandag zelf de hand aan de SPD. Voorzitter Gabriel verklaarde toen dat hij een "grote coalitie" (tussen CDU/CSU en SPD) niet uitsluit, maar dat hij blij is dat er "voor het eerst eigenlijk niet automatische een 'grote coalitie' is. Er is ook nog een andere optie, die mogelijk is", waarmee hij op de Groenen doelde.CDU/CSU en SPD regeerden voor het laatst samen tussen 2005 en 2009. (Belga/TV)