‘Doen nodige om eurozone te stabiliseren. Zonder Griekenland’

De Griekse minister van Financiën Varoufakis en zijn Nederlandse collega Dijsselbloem © reuters

Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis has left the building. De Eurogroep zet nu de gesprekken voort om de eurozone te stabiliseren. ‘We kunnen u verzekeren dat we al het nodige zullen doen om de geloofwaardigheid van de eurozone te versterken. Zonder Griekenland’, aldus voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis has left the building. Het hulpprogramma aan het noodlijdende land zal na 30 juni niet verlengd worden.

‘Eurozone stabiliseren’

‘De Griekse regering heeft de onderhandelingen afgebroken en voorstellen over referendum geweigerd. Het hulpprogramma zal nu dinsdag aflopen’, heeft voorzitter van de Eurogroep en Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gezegd. Dat bericht Chris Morris van BBC op sociaal netwerk Twitter.

‘Dit spijt ons en onze volgende vergadering zal in het teken staan van de voorbereiding voor wat we moeten doen om de eurozone te stabiliseren’, ging Dijsselbloem voort. ‘We kunnen u verzekeren dat we al het nodige zullen doen om de geloofwaardigheid van de eurozone te versterken. Zonder Griekenland.’

Kan het Griekse volk dan iets doen om in de eurozone te blijven? ‘Dat zullen we stap voor stap moeten bekijken’, meent de voorzitter volgens Morris. Dijsselbloem riep het Griekse parlement nog op een ‘wijze beslissing’ te nemen inzake het referendum dat de regering 5 juli plant.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Voorstel hield geen hoop voor investeerders in’

Grieken trokken vandaag massaal naar de bank om hun spaargeld veilig te stellen. Maar kunnen noodfondsen nog legaal naar de Griekse banken vloeien na 30 juni? ‘Dat is een vraag voor de ECB’, besluit Dijsselbloem.

Vervolgens nam Grieks minister van Financiën Varoufakis het woord. ‘We dachten dat we een week van onderhandelingen voor de boeg hadden om ons voorstel te verbeteren voor het referendum zou ingaan’, zei hij volgens Morris. Een grote miscalculatie, vindt die laatste.

‘We zeiden dat we geen mandaat hadden om een onhaalbaar en onhoudbaar voorstel te ondertekenen’, verklaarde Varoufakis. ‘Noch hadden we een mandaat om het te weigeren. Vandaar het referendum. Wat ons werd voorgesteld, hield geen enkel plan in om investeerders en beleggers hoop te bieden dat we de crisis te boven zouden komen.’

‘De weigering van de eurogroep om ons verzoek tot een verlenging van het programma te steunen voor enkele dagen of weken (…) zal zeker de geloofwaardigheid van de eurogroep schaden als democratische unie van partnerlanden’, besloot Varoufakis tijdens een persmoment volgens Belga. ‘Ik vrees zelfs permanent.’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content