Dieudonné: ‘Ik word beschouwd als Coulibaly, maar ik ben niet anders dan Charlie’

De omstreden Franse komiek Dieudonné. © BELGAIMAGE
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In een reactie na zijn thuiskomst van de mars in Parijs verwees de Franse komiek Dieudonné M’bala M”bala naar zichzelf als ‘Charlie Coulibaly’. Een uitspraak die niet door iedereen even goed begrepen werd. Het parket van Parijs opent een onderzoek naar zijn ‘apologie van het terrorisme’, Dieudonné reageert met een brief aan binnenlandminister Bernard Cazeneuve.

‘Wat moet ik zeggen na deze historisch mars … Legendarisch! Een magisch moment gelijk aan de Big Bang die het universum creëerde! … of in mindere mate (meer lokaal) vergelijkbaar met de kroning van Vercingétorix, ik keer eindelijk naar huis. Weet dat ik me deze avond Charlie Coulibaly voel.’ Dat is de boodschap die de Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala op zijn officiële Facebookpagina deelde na de mars in Parijs op 11 januari.

Een screenshot van de Facebookpost van Dieudonné, 11 januari 2015.
Een screenshot van de Facebookpost van Dieudonné, 11 januari 2015.© Facebook/L’Express

Oproep tot censuur

De komiek meent zich zo dus te kunnen identificeren met zowel het satirische weekblad als de gedode terrorist Amedy Coulibaly, die donderdag een agente neerschoot en vrijdag vier mensen doodde bij een gijzeling in een koosjere supermarkt in Parijs.

Reacties van onbegrip op microblog Twitter volgden al snel en Facebookgebruikers wilden de publicatie van Dieudonné op het sociaal netwerk – ondanks de massale oproep de afgelopen dagen voor de bescherming van de vrije meningsuiting – laten censureren. Minder dan een uur later was de post inderdaad offline.

Het ging volgens velen, zo schrijft L’Express, dan ook minder over vrijheid van meningsuiting dan over een verdediging van het terrorisme. Net daarom heeft het parket van Parijs, luidens RTL, een onderzoek geopend naar dat laatste.

‘Ik voelde me heel alleen’

Kort door de bocht? Misschien. Fans en andere lezers van de Facebookpost begrepen namelijk niet wat Dieudonné met zijn uitspraak nu precies bedoelde. Op Twitter publiceerde de komiek een brief die hij aan Frans minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, schreef en daarin wordt veel duidelijk.

‘Gisteren, waren we allemaal Charlie’, schrijft Dieudonné. ‘We stapten, hielden ons recht, voor de vrijheden. Zodat we met alles kunnen blijven lachen.’

‘Alle vertegenwoordigers van de overheid, inclusief uzelf, wandelden samen in die richting’, richt hij zich tot Cazeneuve.

Maar, ‘bij thuiskomst na deze mars, voelde ik me heel alleen’, beaamt de komiek. Een jaar lang al wordt Dieudonné door Frankrijk in de gaten gehouden. ‘De staat probeert me op alle mogelijke manieren uit te schakelen’, schrijft hij daarover. ‘Me lynchen in de media, mijn spektakels verbieden, fiscale controles, gerechtsdeurwaarders, huiszoekingen, aanklachten … meer dan 80 gerechtelijke procedures werden tegen mezelf en mijn naasten ingezet.’ En de staat verzuurt het leven van Dieudonné nog steeds, vindt hij.

‘De dood lacht wel met ons’

‘Een jaar lang al, word ik behandeld als publieke vijand nummer één, terwijl ik mensen enkel aan het lachen wil brengen, en wil laten lachen met de dood. Want de dood zelf lacht wel met ons, zoals Charlie weet, helaas.’

Maar, zo meent Dieudonné, wanneer hij zich uit, probeert niemand hem te begrijpen. ‘Men wil niet luisteren. Er wordt gezocht naar een reden om mij te verbieden. Ik word beschouwd als een Amedy Coulibaly, terwijl ik niet anders ben dan Charlie.’

Afsluiten doet Dieudonné door te herinneren aan zijn oproep tot vrede, ‘aangezien u nu wel naar me lijkt te luisteren’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content