Deze 10 landen hebben wereldwijd het meeste honger

Voeding © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Op Thanksgiving verorbert de gemiddelde Amerikaan maar liefst 4.500 calorieën, meer dan het dubbele dan inwoners van de tien meest ondervoede landen ter wereld ter beschikking hebben.

Net zoals wij Belgen ons tijdens de feestdagen tegoed doen aan bergen voedsel, eten Amerikanen op Thanksgiving veel meer dan soms goed is voor het lichaam. De gemiddelde Amerikaan verorbert op een doordeweekse dag 3.770 calorieën, terwijl dat op Thanksgiving maar liefst 4.500 is, schrijft The Global Post. Uiteraard hangt de caloriebehoefte af van mens tot mens en van de aard van de dagelijkse activiteit, maar voor een vrouw ligt dat aantal rond de 2.000 en voor een man rond de 2.500.

Dit staat in groot contrast met de 805 miljoen mensen op aarde die volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) honger lijden. Hoewel dit cijfer het laatste decennium geslonken is met 11 procent, is dit nog steeds een onaanvaardbaar deel van de wereldbevolking. ‘Want in theorie is er voldoende voedsel voorhanden om alle magen te vullen.’Honger is eerder een probleem van politiek en dagelijks gedrag van de burger. Akkoord, droogtes en hongersnoden zullen de toekomst beïnvloeden, maar er is voldoende voedsel voorhanden. Het komt aan op een degelijke herverdeling en een juiste politiek’, aldus Evan Fraser, onderzoekers aan de Universiteit Colombia.

Honger is een probleem van politiek en dagelijks gedrag van de burger

Evan Fraser

Tijdens een VN-conferentie in Rome benadrukte de multilaterale organisatie dat ondervoeding slechts een kant van de medaille is die malnutritie of wanvoeding heet. Het andere probleem is obesitas. ‘Ondervoeding doodt jaarlijks bijna 1,5 miljoen vrouwen en kinderen. Tegelijk nemen overgewicht en obesitas toe. Zij veroorzaken ziektes als kanker, hartaandoeningen en diabetes, aldus Francesco Branca, voedingsdirecteur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Ondervoeding is bovendien niet alleen een probleem waar landen in het Zuiden mee kampen, in België bijvoorbeeld is 12 procent van de 70-plussers ondervoed.

In deze 10 landen ligt de ondervoeding het hoogst, wanneer je kijkt naar de gemiddelde inname van calorieën per persoon. Aangezien het om gemiddelden gaat, is er telkens een grote groep inwoners voor wie dit cijfer onhaalbaar is.

1. Burundi: 1.670 calorieën per dag

Ondervoeding: 67,3 procent

2. Eritrea: 1.730 calorieën per dag

Ondervoeding: 61,3 procent

3. Zambia: 1.910 calorieën per dag

Ondervoeding: 43,1 procent

4. Timor: 1.920 calorieën per dag

Ondervoeding: 38,3 procent

Cholera-patiënt in Haïti
Cholera-patiënt in Haïti © Reuters

5. Haïti: 1.980 calorieën per dag

Ondervoeding: 49.8 procent

6. Palestina: 2.090 calorieën per dag

Ondervoeding: 31.8 procent

7. Swaziland: 2.100 calorieën per dag

Ondervoeding: 35.8 procent

8. De Comoren: 2.110 calorieën per dag

Ondervoeding: 65.3 procent

Deze 10 landen hebben wereldwijd het meeste honger
© Reuters

9. Madagascar: 2.160 calorieën per dag

Ondervoeding: 27.2 procent

10. Democratische Republiek Congo: 2.170 calorieën per dag

Ondervoeding: 33 procent

Rekening houdend met verschillende andere factoren brengt The Global Hunger Index jaarlijks een lijst uit waaruit blijkt welke landen het hoogste risico lopen op ondervoeding. De tien landen hierboven eindigen in deze lijst erg hoog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content