
Democratische Conventie begint in crisis: voorzitter stapt op na onthullingen, duizenden Sanders-supporters manifesteren
Aan de vooravond van de Democratische Conventie in Philadelphia kondigde partijvoorzitter Debbie Wasserman-Schultz haar ontslag aan. Zij wordt verantwoordelijk geacht voor partijdigheid ten nadele van presidentskandidaat Bernie Sanders. Diens aanhang is massaal op de afspraak en manifesteert luid.
Vooraleer de Republikeinse Conventie vorige week in Cleveland startte, was de verwachting dat daar massale anti-Trumpdemonstraties zouden doorgaan en was de vrees dat de Conventie in chaos zou eindigen. De massademonstraties bleven achterwege en de chaos was beperkt tot een kortstondige revolte rond de Conventieregels, tot een toespraak van Trumps rivaal Ted Cruz en rond plagiaat van Melania Trump.
De verwachting, voorafgaand, was dat de Republikeinen het woeliger zouden maken dan de Democraten.
Zondag leek het alsof het anders zou kunnen draaien.
In een Shakespeariaans drama werd urenlang druk uitgeoefend op partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz om op te stappen. Zowel gewezen presidentskandidaat Bernie Sanders, die allang haar vertrek eist, als het kamp van Hillary Clinton en president Obama, die persoonlijk met haar telefoneerde, vonden dat ze beter kon opstappen nadat uit gelekte e-mails was gebleken wat de Sanders-aanhang en Sanders zelf altijd beweerd hebben: dat de partij Hillary Clintons kandidatuur ondersteunde en niet onpartijdig de voorverkiezingen organiseerde.
‘Atheïstische jood?’
Topmedewerkers van de partij probeerden volgens die gelekte mails uit te vissen hoe ze geruchten konden lanceren dat de campagne van Sanders in crisis en chaos was. Ze overwogen om Sanders’ vermeend joods atheïsme openlijk of onderduims in de belangstelling te brengen, wat hem stemmen zou kosten in zuidelijke staten.
WikiLeaks heeft een deel van het e-mailverkeer van de partijtop uitgebracht, en er is meer op komst.
Eerst werd gesuggereerd dat Debbie Wasserman Schultz, die als voorzitter politiek verantwoordelijk is voor het gedrag van haar naaste medewerkers, zich tijdens de Conventie zou laten vervangen, en haar geplande toespraak zou schrappen. Later deelde ze zelf mee dat ze wel de Conventie zal blijven voorzitten, dat ze maandag bij de opening een toespraak zal houden, maar dat ze na de Conventie ontslag zal nemen.
Bernie Sanders zou beloofd hebben dat hij zijn delegates zal oproepen om de ontslagnemende voorzitter tijdens de Conventie niet uit te jouwen, maar velen betwijfelen of die oproep gevolgd zal worden – en in de loop van zondagavond waren nog pogingen aan de gang om de voorzitter helemaal weg te krijgen van de Conventie.
‘Verdere lekken zullen nog verontschuldigingen vereisen’
De rol van de voorzitter zit hoog bij Sanders-aanhangers, die haar onder meer verwijten dat ze geprobeerd heeft Sanders monddood te maken door de Democratische debatten zo slecht mogelijk te programmeren, op tijdstippen met zo min mogelijk kijkers. Het eerste debat werd op een zaterdagavond gehouden met een veelbekeken wedstrijd van American Football op een andere zender.
De vijandigheid gaat zo ver dat het Sanderskamp zal proberen de herverkiezing van Wasserman Schultz voor het Huis van Afgevaardigden te verhinderen – er komt en voorverkiezing in augustus en Sanders steunt haar tegenstander.
The DNC’s Donna Brazile responds to the DNC email leak https://t.co/aezIyyZAOE https://t.co/tkLQstVBS0
— CNN Politics (@CNNPolitics) July 25, 2016
De voorzitter wordt (zoals het er nu naar uitziet na de Conventie) tijdelijk opgevolgd door Donna Brazile, gewezen campagneleider van Al Gore, en iemand die hoewel ze Clinton ondersteunde toch openstond voor en als billijk werd ervaren door Sanders. Zij heeft al gezegd dat de mails die nog gelekt zullen worden, reden zouden kunnen geven voor meer verontschuldigingen.
Met dank van Hillary
Die aanhang van Sanders werd niet milder gestemd nadat Hillary Clinton een mededeling verspreidde waarin ze de ontslagnemende voorzitter loofde, en aankondigde dat ze gebruik zal maken van Wasserman Schultz voor meetings en tv-optredens (Wasserman Schultz zal optreden als een zogenaamde surrogate, een woordvoerder voor Clinton). Dat lijkt, zei een Sanders-woordvoerder, als quid pro quo: Wasserman Schultz hielp Hillary, en nu helpt Hillary de in opspraak geraakte voorzitter.
Een topmedewerker van Hillary Clinton probeerde het lek van de e-mails te verbinden met Donald Trump. De Russen hebben de mails van de Democraten gehackt, beweerde Robby Mook, campagneleider van Hillary Clinton op CNN, en ze gebruiken het gelekte materiaal om Donald Trump te helpen. Welke bewijzen voor die stelling bestaan, kon hij niet duidelijk maken.
Kokende stad
Philadelphia kampt aan de vooravond van de Conventie met een hittegolf, maar ook met een Sandersgolf. De binnenstad werd zondag overspoeld door duizenden gemotiveerde aanhangers van Bernie Sanders, die zich opmaakten voor tal van manifestaties en voor een actieve rol op de Conventie. De eerste optocht ging zondag al door en lokte enkele duizenden mensen – veel meer dan de grootste anti-Trump-manifestatie in Cleveland. De bedoeling is, volgens de manifestanten, om aan Sanders te tonen dat zijn beweging niet dood is, om aan de Sanders-delegates duidelijk te maken dat ze zich tijdens de Conventie moeten roeren, en aan Hillary Clinton de boodschap over te maken dat ze de klassieke ruk naar rechts moet uitstellen. De aanduiding van haar kandidaat vicepresident, Tim Kaine, wijst er volgens sommige Sanders-aanhangers op die ruk naar rechts aan de gang is: de voorverkiezingen worden uitgevochten op de linkerflank, de presidentsverkiezingen worden uitgevochten in het centrum. De Sanders-aanhangers voelen zich niet lekker bij die beweging naar het centrum.
Ze plannen nog ettelijke marsen, onder meer op maandag. Er worden in de loop van de Conventie volgens The New York Times 35.000 tot 50.000 Sanders-aanhangers verwacht.
Een deel van die aanhang is lid van de partij, een ander deel noemt zich, zoals Sanders zelf tot voor kort, onafhankelijk, een derde deel staat vijandig tegenover de partij. Zondag werden de klassieke eisen van Sanders herhaald: minimumloon van 15 dollar, gratis hoger onderwijs, betere ziektezorg etc.
Ook opvallend: zondag was in de binnenstad geen Hillary-aanhang te zien.
Michael Bloomberg steunt Clinton
Er was ook goed nieuws voor de bijna genomineerde. Michael Bloomberg, de Republikeinse ex-burgemeester van New York, en een man die nog rijker is dan Trump, ondersteunt Hillary en zal op de Conventie spreken. Hij overwoog kortstondig een eigen presidentscampagne, en hij was vooral ontzet over de kandidatuur van Donald Trump (en in mindere mate van Bernie Sanders). Bloomberg is een progressieve Republikein, en onder meer een voorstander van strengere wapenwetten.
Maar wat gepland was als een Conventie van de verzoening, met Bernie Sanders die op maandag spreekt, en met een partijplatform dat grote toegevingen voor Bernie Sanders bevat, wordt het met de controverse rond de gelekte e-mails en het ontslag van de voorzitter wellicht minder eensgezind.
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier