Crash MH17: ‘Buk-installatie was van Russische leger’

© /

De installatie waarmee de Buk-raket werd gelanceerd die vlucht MH17 fataal werd, is afkomstig van het Russische leger.

De installatie was onderdeel van de 53e ‘anti aircraft missile brigade’ van de Russische Federatie in Koersk. Dat heeft onderzoeker Wilbert Paulissen van het Joint Investigation Team (JIT) gezegd op een persconferentie in het Nederlandse Bunnik. Het JIT wil meer informatie over de 53e brigade van het Russische leger en vraagt mensen die meer weten, zich te melden.

Het Joint Investigation Team (JIT) doet onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17. Het JIT stelde donderdag de tussentijdse onderzoeksresultaten voor en deed een oproep naar het publiek. Van de Buk-raket die het toestel fataal werd, is een soort vingerafdruk gemaakt, meldt Wilbert Paulissen, hoofd van de Nationale Recherche in Nederland en onderdeel van het Joint Investigation Team. Daaruit is duidelijk geworden dat de raket bezit was van de 53e ‘anti aircraft missile brigade’ van het Russische leger in Koersk.

Paulissen zei erbij dat het onderzoekscollectief Bellingcat al eerder tot dezelfde conclusie was gekomen. Het onderzoeksteam heeft vier vragen: wie maakte deel uit van de bemanning, met welke instructie ging die bemanning op pad op de dag van de crash, wie was verantwoordelijk en wie heeft meer informatie over procedures en verantwoordelijkheden binnen de brigade?

Het onderzoeksteam hoopt op reacties van mensen die op een of andere manier betrokken zijn geweest bij het gebruik van de Buk-lanceerinstallatie.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt dat de internationale gemeenschap het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) naar de crash van vlucht MH17 moet blijven steunen. De minister zegt tevreden te zijn met de publicatie van de bijkomende resultaten van het onderzoek donderdag.

In een persbericht zegt Reynders het volste vertrouwen te hebben ‘in de kwaliteit en de onafhankelijkheid van dit strafrechtelijke onderzoek’. Hij roept ‘alle landen op om op basis van VN-Veiligheidsraadresolutie 2166 van 2014 met dit onderzoek mee te werken, zodat de verantwoordelijken kunnen worden vervolgd.’

Binnen vijf jaar voor de rechter

De personen achter het neerhalen van vlucht MH17 staan ‘binnen vijf jaar’ voor de rechter, zei Fred Westerbeke, hoofdofficier bij het Landelijk Parket in Nederland en onderzoeksleider van het JIT. ‘Het onderzoek zit in de laatste fase.’

Eerder werd al duidelijk dat de rechtszaak in Nederland zal plaatsvinden, waarschijnlijk in Den Haag.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders en 6 Belgen. In het JIT werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel van het onderzoeksteam is te achterhalen waarom het toestel werd neergehaald en de verdachten voor de rechter te brengen.

De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië. Het Bellingcat-collectief organiseert overigens vrijdag om 11 uur in Den Haag een persconferentie samen met The Insider over het neerhalen van MH17. Op Twitter benadrukt een medewerker van Bellingcat dat het om een ander onderwerp gaat dan de presentatie van het JIT. Ook gaat het om ‘gevoelige’ informatie. ‘Het is groot genoeg dat we onze eerste persconferentie ooit geven’, aldus Aric Toler, onderzoeker bij Bellingcat.

EU tot Moskou

De Europese Unie roept Rusland op tot ‘volledige samenwerking’ met het JIT

‘Alle staten die kunnen bijdragen aan de vervolging van de daders moeten dat doen’, zei een woordvoerster van de diplomatieke dienst van de EU. ‘Rusland was in dit opzicht tot nu toe niet bereid tot samenwerking.’

Het onderzoek naar de toedracht verdient steun van de hele internationale gemeenschap, aldus de zegsvrouw, verwijzend naar de resolutie van de VN-Veiligheidheidsraad daarover. Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, riep op basis van die VN-Veiligheidsraadresolutie 2166 van 2014 ‘alle landen’ op met het onderzoek mee te werken, zodat de verantwoordelijken kunnen worden vervolgd.

Partner Content