Coronavirus: België treft voorlopig geen maatregelen voor Chinese reizigers

Een behandelingscentrum voor covid-19 in Peking, China (21/12/22). © Getty

Ons land legt voorlopig geen beperkingen op voor reizigers uit China, dat zijn zerocovidbeleid heeft laten varen en als gevolg daarvan geteisterd wordt door een zware coronagolf.

Dat China abrupt het zerocovidbeleid heeft laten varen en Chinezen vanaf 8 januari opnieuw vrij mogen rondreizen leidt tot bezorgdheid wereldwijd. Japan voert vanaf vrijdag een verplichte PCR-test in voor reizigers uit het Chinese vasteland, net als Taïwan. Ook de VS overwegen maatregelen. Dichter bij huis heeft de Italiaanse minister van Volksgezondheid aangekondigd een coronatest te verplichten voor toeristen uit China. 

In België zijn die maatregelen op dit moment niet aan de orde, laat het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke desgevraagd weten. In ons land is de bescherming door de coronavaccins hoog genoeg, en hebben veel mensen al een coronabesmetting doorgemaakt, klinkt het. Daarnaast zijn er momenteel geen aanwijzingen voor een nieuwe variant.

Alles samen betekent dat dat de situatie in China momenteel niet bedreigend is voor ons land, aldus het kabinet Vandenbroucke. 

De Belgische regering volgt de situatie wel op de voet op en oriënteert zich vooral op het advies van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC, aldus Vandenbroucke. ‘Uit contacten die we vandaag hebben gehad blijkt dat ECDC de beoordeling voorlopig niet wijzigt.’ Het centrum pleit nog altijd tegen inreisbeperkingen vanuit China.

Morgen/donderdag is er wel een vergadering van het Health Security Committee op Europees niveau. De overheid wacht dat af. Intussen heeft Vandenbroucke een update gevraagd van het laatste advies van de RAG, de Risk Assessment Group.

Reisadvies

Ook minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib broedt voorlopig niet op extra maatregelen. Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen van Belgen naar China wel af ’tot de situatie stabiliseert’, omdat er geen officiële informatie beschikbaar is over het aantal besmettingen of de bezettingsgraad van de ziekenhuizen, en er geen duidelijke maatregelen zijn.

Partner Content