‘Communicatiefout’: dan toch geen Israëlische grondtroepen in Gaza

Gaza City in de nacht van 13 op 14 mei 2021

Israëlische soldaten zijn vrijdag dan toch niet de Gazastrook ingetrokken om operaties uit te voeren tegen de islamistische groepering Hamas, zoals het leger zelf eerder had gemeld. De eerdere melding was het gevolg van een ‘intern communicatieprobleem’.

Het Israëlisch leger had iets na middernacht via Twitter gemeld dat grondtroepen en de luchtmacht aanvallen uitvoerden op de Gazastrook. In een mededeling naar de pers had het leger gemeld dat het ‘in’ de Gazastrook was, wat een woordvoerder van het leger bevestigde aan persagentschap AFP.

Twee uur later kwam er dan de ‘verduidelijking’ dat er ‘geen soldaten’ in Gaza waren. De legerwoordvoerder verklaarde aan AFP dat er een ‘intern communicatieprobleem’ was.

Ook een correspondent van Al Jazeera in Gaza bevestigt dat het Israëlische leger de Gazastrook niet is binnengegaan, meldt de Engelstalige afdeling van de nieuwszender op Twitter.

De legerwoordvoerder gaf nog aan dat het leger Gaza bombardeert, maar van buiten het territorium. De Israëlische televisie berichtte over grootschalige aanvallen vanuit de lucht, maar ook door artillerietroepen en tanks. Volgens de media gaat het om de zwaarste aanval op de Gazastrook sinds de escalatie van het geweld maandag van start ging.

Slachtoffers

Het blijft onduidelijk of het Israëlische leger uiteindelijk de Gazastrook zal betreden. De laatste omvangrijke grondoperatie door Israëlische troepen in Gaza was in 2014. Tijdens het conflict dat toen twee maanden lang woedde, kwamen meer dan 2200 inwoners van de Gazastrook om het leven.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er opnieuw raketten afgevuurd vanop de Gazastrook naar Israël. Volgens Israël werden nu al meer dan 1750 raketten afgevuurd door de Palestijnen. Er werd ook raketten afgevuurd vanuit Libanon.

De Israëlische luchtmacht zette zijn bombardementen voort op doelwitten van Hamas. Honderden Palestijnen moesten hun huizen ontvluchten, meldden getuigen. Israël bombardeerde volgens premier Benjamin Netanyahu al 1000 doelwitten in de Gazastrook.

De aan Hamas gelinkte al-Qassambrigade claimt in de nacht van donderdag op vrijdag een honderdtal raketten te hebben afgevuurd op de Israëlische badplaats Ashkelon. Daardoor zou een man zwaargewond zijn geraakt, meldt nieuwssite The Times of Israël. Bij Israëlische luchtaanvallen op Atatra, een plaats in het noorden van de Gazastrook, zouden volgens Palestijnse bronnen twee kinderen om het leven zijn gekomen nadat een woning werd geraakt. Sinds maandag, toen het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden begon te escaleren, vielen er volgens de Palestijnse autoriteiten minstens 103 doden in de Gazastrook, onder wie 27 kinderen, en 580 gewonden. In Israël stierven zeven personen, onder wie een kind van zes jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content