CNN zit in de maag met pro-Clinton-lekken

Donna Brazile © REUTERS
Rudi Rotthier

Volgens WikiLeaks heeft een medewerker van nieuwszender CNN ten minste twee keer de campagne van Hillary Clinton op de hoogte gesteld van een te verwachten vraag. CNN-baas Jeff Zucker noemt wat gebeurde ‘onethisch’ en ‘walgelijk’.

De betrokkene is volgens WikiLeaks Donna Brazile, tot juli commentator voor CNN en sindsdien voorzitter ad interim van de Democratische Partij.

Brazile, dat was in een eerder WikiLeakslek bekendgeworden, had een specifieke vraag voor een townhall-ontmoeting doorgegeven aan de persverantwoordelijke van Hillary Clinton. Het ging om de vraag van een ten onrechte terdood veroordeelde man, die Clintons standpunt pro doodstraf wilde aanvechten. De vraag werd inderdaad gesteld.

Dit weekend werd opnieuw via WikiLeaks bekend dat Brazile ook een debatvraag aan Clinton heeft doorgespeeld. Tijdens de Democratische voorverkiezingen debatteerden Bernie Sanders en Hillary Clinton in Flint – Brazile gaf een vraag door die iemand uit het publiek zou stellen.

‘Van tijd tot tijd krijg ik de vragen op voorhand’

Dat Brazile pro-Democratisch is, was geen geheim. Ze was in 2000 de campagneleider van Democratisch presidentskandidaat Al Gore. Ze werd door CNN (en zender ABC) in dienst genomen om tot op zekere hoogte het partijstandpunt te vertegenwoordigen. Maar het is niet de bedoeling dat een werknemer als spion optreedt voor een politieke campagne. Het is evenmin de bedoeling dat CNN de vragen doorspeelt aan medewerkers. In het eerste geval zou Brazile de vraag hebben gekregen van een co-presentator die niets met CNN te maken had. “Van tijd tot tijd krijg ik de vragen op voorhand”, schreef ze in de hoofding van een mail aan Jennifer Palmieri, hoofd Communicatie van de Clintoncampagne, wat wijst op een groter probleem.

In het tweede geval zou ze de vraag rechtstreeks van het lid uit het publiek hebben ontvangen – dat is althans wat CNN erover schreef. De vrouw in kwestie ontkent dat ze met Brazile gesproken heeft, naar haar zeggen heeft ze de vraag alleen aan een CNN-persoon doorgegeven.

‘Voor mij zou de elektrische stoel geëist worden’

Dit is zowel voor de Democratische partij als voor CNN bijzonder vervelend.

Het doorspelen van vragen aan Clinton (en Clintons campagne heeft niet geprotesteerd tegen dit onterecht voordeel) geeft Donald Trump argumenten om de partijdigheid van de pers aan te kaarten.

“Kun je je voorstellen”, vroeg hij tijdens een meeting, “wat er zou gebeuren als ik zoiets deed? De elektrische stoel, denk ik”.

Sommigen, zoals Jack Shafer, de mediaspecialist van Politico, vinden dat CNN moet ophouden met partijbonzen te betalen, die zelden tot nooit afwijken van de partijlijn en holle retoriek hanteren. “De leuteraars bevolken de nieuwsuitzendingen niet omdat ze substantie toevoegen aan onze kennis van politiek, maar omdat ze goedkoop zijn voor non-stop nieuwsuitzendingen”.

Brazile werd in juli, toen ze partijvoorzitter werd, door CNN op non-actief geplaatst, en is na de lekken ontslagen door de zender. ABC heeft nog niet laten weten of ze daar in dienst kan blijven.

De zaak is ook gênant voor de Democratische partij. In juli moest partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz ontslag nemen nadat uit eerdere WikiLeakslekken was gebleken dat de partij tijdens de voorverkiezingen Bernie Sanders benadeelde.

Donna Brazile werd als vervanger aangesteld omdat ze wel openstond voor Sanders. Als nu zou blijken dat ze wel naar Clinton lekte, maar niet naar Sanders (en waarom zou ze vragen naar de twee kampen lekken?), is dat uitgangspunt totaal onderuitgehaald.

Partner Content