De uitdager, de socialistische kandidaat en voormalige journalist Alejandro Guillier (45,43 procent) gaf zijn 'pijnlijke nederlaag' zondag toe.

Tijdens de eerste ronde op 19 november waren er acht kandidaten. De 67-jarige Sebastián Piñera kon toen rekenen op 36,64 procent, terwijl de 64-jarige Guillier 22,69 procent van de stemmen achter zijn naam kreeg. Verrassing van de avond was toen echter Beatriz Sanchez van het extreemlinkse Frente Amplio, die met 20,28 procent op de derde plaats kwam, terwijl peilingen haar nog geen 10 procent toebedeelden. Aangezien niemand een absolute meerderheid heeft, was een tweede ronde tussen Piñera en Guillier nodig, die zondag werd georganiseerd.

Kieswet

Zowat 14,3 miljoen Chilenen waren kiesgerechtigd. De opkomst lag net onder 50 procent. Guillier, die opkwam met de belofte om verder te werken aan de hervormingsplannen van de huidige socialiste presidente Michelle Bachelet (66), heeft zijn "pijnlijke nederlaag" zondagavond in een persconferentie toegegeven. Hij feliciteerde Piñera ook met zijn verkiezing tot "nieuwe president van de republiek".

Later verschenen beide kandidaten gezamenlijk in het openbaar. Guiller beloofde de nieuwe president "een efficiënte samenwerking", terwijl Piñera aangaf dat "Chili meer nood heeft aan overeenstemming dan confrontatie".

"We zullen Chili in een ontwikkeld land transformeren, zonder armoede", gaf de conservatief na zijn overwinning ook te kennen. Die veranderingen komen er wel niet "van de ene dag op de andere" en benodigen "politieke eendracht".

Ook Bachelet, die eerder al president was tussen 2006 en 2010, maakte haar gelukwensen aan de conservatief over in een telefoongesprek. Zij kan zich volgens de grondwet niet voor een opeenvolgende termijn kandidaat stellen. Zo was Piñera ook al president van het Zuid-Amerikaanse land in de periode 2010-2014. Piñera wordt op 11 maart 2018 ingezworen voor een nieuwe termijn tot 2022.

De uitdager, de socialistische kandidaat en voormalige journalist Alejandro Guillier (45,43 procent) gaf zijn 'pijnlijke nederlaag' zondag toe.Tijdens de eerste ronde op 19 november waren er acht kandidaten. De 67-jarige Sebastián Piñera kon toen rekenen op 36,64 procent, terwijl de 64-jarige Guillier 22,69 procent van de stemmen achter zijn naam kreeg. Verrassing van de avond was toen echter Beatriz Sanchez van het extreemlinkse Frente Amplio, die met 20,28 procent op de derde plaats kwam, terwijl peilingen haar nog geen 10 procent toebedeelden. Aangezien niemand een absolute meerderheid heeft, was een tweede ronde tussen Piñera en Guillier nodig, die zondag werd georganiseerd.Zowat 14,3 miljoen Chilenen waren kiesgerechtigd. De opkomst lag net onder 50 procent. Guillier, die opkwam met de belofte om verder te werken aan de hervormingsplannen van de huidige socialiste presidente Michelle Bachelet (66), heeft zijn "pijnlijke nederlaag" zondagavond in een persconferentie toegegeven. Hij feliciteerde Piñera ook met zijn verkiezing tot "nieuwe president van de republiek". Later verschenen beide kandidaten gezamenlijk in het openbaar. Guiller beloofde de nieuwe president "een efficiënte samenwerking", terwijl Piñera aangaf dat "Chili meer nood heeft aan overeenstemming dan confrontatie". "We zullen Chili in een ontwikkeld land transformeren, zonder armoede", gaf de conservatief na zijn overwinning ook te kennen. Die veranderingen komen er wel niet "van de ene dag op de andere" en benodigen "politieke eendracht". Ook Bachelet, die eerder al president was tussen 2006 en 2010, maakte haar gelukwensen aan de conservatief over in een telefoongesprek. Zij kan zich volgens de grondwet niet voor een opeenvolgende termijn kandidaat stellen. Zo was Piñera ook al president van het Zuid-Amerikaanse land in de periode 2010-2014. Piñera wordt op 11 maart 2018 ingezworen voor een nieuwe termijn tot 2022.