CDU wint deelstaatverkiezingen in Noord-Rijnland-Westfalen, SPD verliest zwaar

Hannelore Kraft © Belga Image

Deelstaatpremier Hannelore Kraft van Noord-Rijnland-Westfalen heeft aangekondigd op te stappen als vicevoorzitster van haar SPD die zwaar verlies bij de deelstaatverkiezingen heeft opgelopen, en als voorzitster van de sociaaldemocraten in de deelstaat.

Kraft neemt daarmee de verantwoordelijkheid op zich voor de zware nederlaag van haar partij, zo zei ze zondagavond in Düsseldorf. Haar ontslag moet haar partij een nieuw elan geven. De CDU met als lijsttrekker Armin Laschet is volgens prognoses van de openbare omroepen ARD en ZDF goed voor 34,3 tot 34,4 procent van de stemmen, de SPD 30,6 procent.

Derde is de liberale FDP met 11,9 tot 12,2 procent, tegen 8,6 procent vijf jaar geleden. De meeregerende Groenen vielen van 11,3 naar 6,0 procent terug. Die Linke zit met 5,0 procent op de drempel voor het parlement, de rechtspopulistische AfD maakt met 7,6 tot 7,7 procent haar opwachting voor de volksvertegenwoordiging van de deelstaat.

Volgens nieuwe berekeningen zou de CDU nu 65 mandaten hebben, de SPD 58, de FDP 23, de Groenen 11, Die Linke 10 en de AfD veertien mandaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content