Carles Puigdemont opgepakt in Sardinië

Carles Puigdemont © Reuters

De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont is opgepakt op het Italiaanse eiland Sardinië. Dat melden Spaanse media en zijn advocaat Gonzalo Boye bevestigde het nieuws. Zijn Belgische advocaat Paul Bekaert wil voor het Europees Hof van Justitie, bij wijze van voorlopige maatregel, opnieuw Puigdemonts immuniteit laten bevestigen.

Tegen Puigdemont, die sinds oktober 2017 in België woont, liep een internationaal arrestatiebevel. Spanje wil hem vervolgen voor zijn rol bij de mislukte afscheiding van Catalonië. Hij riskeert een celstraf van 25 jaar.

Puigdemont werd bij zijn aankomst op Sardinië opgepakt. Hij was van plan op het eiland deel te nemen aan een lokale politieke meeting. Het Italiaanse gerecht zal nu moeten beslissen of de voormalige Catalaanse leider wordt vrijgelaten of uitgeleverd aan Spanje.

Eerder dit jaar had het Europees Parlement de onschendbaarheid van Puigdemont opgeheven. Puigdemont heeft dat juridisch aangevochten, maar er is nog geen definitieve uitspraak.

‘We houden ons klaar om een nieuw verzoekschrift in kort geding in te dienen bij het Europees Hof om bij wijze van voorlopige maatregel opnieuw zijn immuniteit te bevestigen. Voor zover de Italiaanse autoriteiten hem niet vrijwillig laten gaan’, reageert Puigdemonts Belgische advocaat, Paul Bekaert.

Partner Content