Burundi weigert VN-agenten op haar grondgebied

Protest in Burundi © REUTERS

De Burundese regering verwerpt de komst van 228 VN-politieagenten op haar grondgebied. De voorzitter van regeringspartij CNDD-FDD hekelt ‘bepaalde landen’ die, ‘onder heimelijke belangen’, de soevereiniteit van het land schenden en het opnieuw willen ‘koloniseren’.

Afgelopen vrijdag besliste de VN-veiligheidsraad via een resolutie om de agenten geleidelijk te ontplooien. Zij zouden de mensenrechten en de veiligheidssituatie in het Centraal-Afrikaanse land moeten observeren. Volgens de resolutie zouden de agenten in eerste instantie voor een jaar naar Burundi afreizen, maar kon hun mandaat verlengd of aangepast worden als de situatie erger zou worden.

De resolutie kwam er op initiatief van Frankrijk, maar werd niet unaniem aangenomen. Ze valt ook niet onder hoofdstuk 5 van het VN-charter, wat betekent dat de Veiligheidsraad ook geen verdere maatregelen zal nemen als de resolutie niet wordt nageleefd. In de tekst wordt wel gevraagd dat Burundi ‘volledig zou samenwerken’, maar al voor de stemming gaf het land te kennen dat het dat niet zou doen.

Eerder waren de Burundezen bereid om 50 agenten te dulden, maar ook die piste wordt afgewezen in het laatste communiqué. ‘De Burundese veiligheidsdiensten controleren de situatie op heel het grondgebied’, houdt woordvoerder Philippe Nzobonariba vol. De woordvoerder gaf mee dat de 100 observatoren en 100 militaire experts van de Afrikaanse Unie ‘welkom’ blijven. Op dit moment zijn slechts 32 waarnemers en 14 experts ter plaatse. Toen in januari dit jaar 15 VN-ambassadeurs nog naar Burundi trokken, werden ze onthaald met gewelddadige protesten.

Sinds president Pierre Nkurunziza in april vorig jaar aankondigde kandidaat te zijn voor een ongrondwettelijke derde termijn, verkeert het land in een zware crisis. In juli werd hij herkozen, maar dat bracht de rust in het land niet terug. Het geweld eiste al meer dan 500 doden, en meer dan 270.000 mensen zijn het land ontvlucht. (BELGA/JVL)

Geheime dienst houdt journalist vast, collega neergestoken

De Burundese journalist Jean Bigirimana, die al verdwenen was sinds 22 juni, leeft nog, maar wordt in het geheim vastgehouden door de nationale inlichtingendienst. Dat zeggen Bigirimana’s werkgever, de onafhankelijke persorganisatie Iwacu, en Reporters zonder Grenzen (RZG) ‘Hij is zwaar toegetakeld en uitgehongerd’, zegt Iwacu op zijn site. Voor die beweren baseert het zich naar eigen zeggen op ‘betrouwbare bronnen’.

Volgens Iwacu zit de journalist vast in een cel van de inlichtingendiensten in Myramvya, op 50 kilometer ten oosten van Bujumbura. Een andere Burundese journalist, Boaz Ntaconayigize, is zondagavond neergestoken in de Oegandese hoofdstad Kampala, waar hij naar gevlucht was door de onrust in zijn land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content