Britse premier David Cameron kondigt ontslag aan: ‘Volk koos ander pad dan ik’

David Cameron © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

David Cameron treedt af als premier van het Verenigd Koninkrijk. Er moet een opvolger zijn tegen oktober, zegt hij.

Volg de laatste updates in onze live

David Cameron kondigde zijn aftreden aan op een persconferentie na het officiële resultaat van het referendum over een Britse uitstap uit de Europese Unie. Het brexitkamp haalde het, tegen de verwachtingen in, met 52 procent van de stemmen.

‘Meer dan 33 miljoen mensen hebben hun stem uitgebracht en we moeten trots zijn dat we voor zo’n belangrijke beslissingen het volk raadplegen,’ vatte hij zijn speech aan.

Hij feliciteerde het winnende brexitkamp. ‘De Britten hebben gestemd om te vertrekken en dat moet gerespecteerd worden. Het was geen makkelijke beslissing, er kan dus geen twijfel bestaan over het resultaat. Er zullen uittredingsonderhandelingen komen’.

Ander pad

Maar omdat hij zelf campagne heeft gevoerd voor het ‘remain’-kamp en de uitslag van het referendum dus een nederlaag is voor hem, vindt Cameron dat die onderhandelingen door een andere premier moeten gevoerd worden. ‘Ik heb altijd gezegd dat ik denk en voel, ik heb niets achtergehouden. Ik was duidelijk over mijn geloof dat de Britten sterker, veiliger en beter af zijn in de Europese Unie. Het volk heeft een duidelijke keuze gemaakt om een ander pad te bewandelen en daarom vind ik dat het land nieuw leiderschap nodig heeft om het in die richting te leiden.’

Oktober

Om stabiliteit te brengen wil de premier met zijn regering nog drie maanden aanblijven. In oktober moet een congres van zijn Conservatieve partij een nieuwe leider aanduiden. ‘Er zullen geen onmiddellijke veranderingen in jullie levens zijn,’ klonk het nog.

‘Cameron zei van zijn land te houden en het “een eer te vinden dat ik het heb gediend’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content