Het vonnis houdt in dat de regering niet op eigen houtje kan beslissen om het zogenaamde Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in gang te zetten.

Volgens May was een stemming in het parlement niet nodig omdat het referendum van eind juni en de ministeriële bevoegdheden volstaan om de formele gesprekken met de EU op te starten.

Een onwettige redenering, vond een groep gewone Britten, die een zaak aanspande tegen de regering. Via crowdfunding haalden ze 200.000 euro op om dure advocaten te betalen. Meteen kregen ze ook steun van de oppositie. 'Hoe kun je nou de moeder aller parlementen buitenspel willen zetten?' opperde parlementslid en voormalig vicepremier Nick Clegg volgens NOS. Ook Labourleider Jeremy Corbyn vroeg om meer inbreng van het parlement. 'We weten al niet wat de onderhandelingsstrategie van deze regering is. Veel gebeurt in het geheim. Nu wil ze ook nog dat het parlement geen controle kan uitoefenen.'

Dat parlement is grotendeels tegen de brexit. De uitspraak van de rechter is dan ook een stevige opdoffer voor May en haar regering. De brexit loopt zo niet alleen mogelijk vertragig op - May had graag in maart de procedure in gang gezet - maar wordt mogelijk ook afgeblazen.

Verwacht wordt dat de regering in beroep gaat tegen de uitspraak, meldt de BBC. Begin december buigt de Britse Hoge Raad zich dan over de kwestie. BBC-journalist Norman Smith zegt dat, als de beslissing in beroep bevestigd wordt, er 'maanden en maanden' aan parlementaire obstakels overwonnen zullen moeten worden.

.

Het vonnis houdt in dat de regering niet op eigen houtje kan beslissen om het zogenaamde Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in gang te zetten. Volgens May was een stemming in het parlement niet nodig omdat het referendum van eind juni en de ministeriële bevoegdheden volstaan om de formele gesprekken met de EU op te starten. Een onwettige redenering, vond een groep gewone Britten, die een zaak aanspande tegen de regering. Via crowdfunding haalden ze 200.000 euro op om dure advocaten te betalen. Meteen kregen ze ook steun van de oppositie. 'Hoe kun je nou de moeder aller parlementen buitenspel willen zetten?' opperde parlementslid en voormalig vicepremier Nick Clegg volgens NOS. Ook Labourleider Jeremy Corbyn vroeg om meer inbreng van het parlement. 'We weten al niet wat de onderhandelingsstrategie van deze regering is. Veel gebeurt in het geheim. Nu wil ze ook nog dat het parlement geen controle kan uitoefenen.'Dat parlement is grotendeels tegen de brexit. De uitspraak van de rechter is dan ook een stevige opdoffer voor May en haar regering. De brexit loopt zo niet alleen mogelijk vertragig op - May had graag in maart de procedure in gang gezet - maar wordt mogelijk ook afgeblazen.Verwacht wordt dat de regering in beroep gaat tegen de uitspraak, meldt de BBC. Begin december buigt de Britse Hoge Raad zich dan over de kwestie. BBC-journalist Norman Smith zegt dat, als de beslissing in beroep bevestigd wordt, er 'maanden en maanden' aan parlementaire obstakels overwonnen zullen moeten worden..