Boeddha met hoofdtelefoon op Facebook? De cel in

© iStock

Een drietal ondernemers in Myanmar dacht reclame te maken met een afbeelding van Boeddha met hoofdtelefoon op Facebook. Dat draaide echter even anders uit: de mannen moeten tweeënhalf jaar de cel in.

In Myanmar heeft een rechtbank de Nieuw-Zeelandse barmanager Phillip Blackwood, bareigenaar Tun Thurein en medewerker Htut Ko Ko Lwin tot tweeënhalf jaar cel veroordeeld omdat ze het boeddhisme beledigd zouden hebben.

‘Intentie religie te beledigen’

Hoe het trio dat gedaan heeft? Ze plaatsten een psychedelische afbeelding van Boeddha met hoofdtelefoon op sociaal netwerk Facebook om de tapasbar en lounge V Gastro Bar te promoten. Iets wat in het verkeerde keelgat schoot bij andere sociale mediagebruikers.

De advertentie werd verwijderd en de eigenaars verontschuldigden zich online. Toch werd het drietal in december 2014 gearresteerd en vastgehouden in de beruchte Insein-gevangenis van Myanmar.

Rechter Ye Lwin zei dat ondanks de verontschuldiging van Blackwood op Facebook, de man ‘de intentie had de religie te beledigen’ toen hij de foto publiceerde. De medewerkers werden ook schuldig bevonden, omdat het ‘onredelijk was om enkel de buitenlander de schuld te geven’, zo schrijft Al Jazeera.

‘Religieuze intolerantie’

Het voornamelijk boeddhistische land worstelt met een stijging in religieus nationalisme, waaronder ook geweld tegen leden van de moslimminderheid.

‘Het is duidelijk dat de autoriteiten met de veroordeling een voorbeeld willen stellen’, zegt Phil Robertson van Human Rights Watch op de nieuwssite. ‘In het proces zijn ze ook gezwicht onder druk van extremistische boeddhistische bewegingen zoals de Ma Ba Tha.’ Volgens Robertson was de actie van de drie mannen cultureel onbedachtzaam, maar hoefden ze de cel niet in te draaien.

Ook Amnesty International is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank. In een statement aan Al Jazeera stelt de organisatie, dat de veroordeling ‘onmiddellijk moet worden omgekeerd’. ‘De zaak is een schokkend voorbeeld van het groeiende klimaat van religieuze intolerantie in het land.’

Blackwood vertelde reporters na het proces, dat hij in beroep zou gaan. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content