Biden: ‘Laat kiezers bepalen wie opvolger van hoge rechter Ginsburg nomineert’

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden hield zondag een toespraak in Philadelphia. © Reuters

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft zondag gezegd dat de Amerikaanse kiezer en niet de Republikeinse president Donald Trump moet beslissen wie een nieuw lid van het Amerikaans Hooggerechtshof kan voordragen.

‘Als ik win, dan zal de voorgedragen kandidaat van Trump zich moeten terugtrekken en zal ik mijn kandidaat bij de Senaat voordragen. Ik zal over die beslissing uitgebreid overleg voeren met specialisten van beide partijen’, zei Biden tijdens een televisietoespraak.

‘Dit land ligt in puin sinds Trump de leiding nam’, zei Biden ook. ‘Het laatste wat we er nog bij kunnen hebben is een constitutionele crisis. We moeten als land, ondanks alle tegenstellingen, tot elkaar komen en niet nog verder uit elkaar gedreven worden. Ik weet zeker dat dat in de geest van Ruth Ginsburg zou zijn. Ik zal een president voor alle Amerikanen zijn.’ V

olgens Biden zijn de inzichten van de bewoner van het Witte Huis niets anders dan ‘het uitoefenen van brutale politieke macht’. ‘De president is reeds zeer duidelijk geweest, het is een zaak van macht. Puur en simpel. Macht’, aldus de Democraat, wellicht verwijzend naar een presidentiële tweet van Trump van zaterdag.

Peiling: meeste Amerikanen willen nieuwe opperrechter na verkiezingen

Bijna twee op de drie Amerikanen, onder wie ook vele Republikeinen, menen dat de benoeming van een nieuwe rechter in het Hooggerechtshof pas na de verkiezingen en door de winnaar daarvan moet worden gedaan. Dat blijkt uit een nationale opiniepeiling van Reuters/Ipsos onder duizend Amerikanen die zaterdag en zondag na het overlijden van Ginsburg is uitgevoerd.

Trump zei dit weekeinde dat hij snel een kandidaat wil voordragen bij de Senaat die uiteindelijk formeel benoemt. Slechts 23 procent van de ondervraagden steunt dit idee, terwijl 62 procent vindt dat de voordracht moet gebeuren door de winnaar van de presidentsverkiezingen op 3 november. De rest van de Amerikanen weet het niet.

Acht op de tien Democraten en vijf op de tien Republikeinen vinden dat de benoeming na de stembusgang moet plaatsvinden. Dertig procent van de ondervraagden zegt dat de dood van Ginsburg het waarschijnlijker maakt dat ze op de Democraat Joe Biden zullen stemmen. Een kwart overweegt door het overlijden van de rechter Trump te zullen kiezen. Voor 38 procent is er geen impact op het stemgedrag, terwijl de rest het niet weet. De foutmarge van de peiling bedraagt plus of minus 4 procentpunt.

Partner Content