Bernie Sanders, een socialist, doet gooi naar VS-presidentschap

Bernie Sanders © Belga Image
Rudi Rotthier

Hij zal zijn kandidatuur in de loop van vandaag officieel bekendmaken, maar in een gesprek met het persagentschap AP gaf de 73-jarige Bernie Sanders al uitsluitsel: hij doet inderdaad een gooi naar het presidentschap van de VS. Hij wordt bij de Democraten de ‘arme’ tegenstander van Hillary Clinton.

Bernie Sanders is een wat excentrieke figuur in het Amerikaans politiek landschap. Hij is een onafhankelijk politicus uit de dunbevolkte noordelijke staat Vermont (bekend om zijn mispelstroop en Ben & Jerry’s hippie-ijs). Hij werd als zelfverklaard democratisch socialist burgemeester van Burlington, de hoofdstad van de staat, en later zowel lid van het Huis van Afgevaardigden als senator in Washington. Hij is momenteel nog altijd senator. Hij werd in 2012 herkozen met maar liefst 71 procent van de stemmen.

Het kan aan Vermont liggen, maar hij heeft al heel veel verkiezingen gewonnen.

Hij heeft, volgens The New York Times, 4,6 miljoen dollar in kas (in principe bedoeld voor zijn herverkiezing als senator maar hij mag het geld gebruiken voor een presidentscampagne) en zal daarmee niet als onafhankelijke kandidaat aantreden maar een gooi doen naar de nominatie bij de Democratische partij. Hij wordt daarmee de eerste officiële concurrent van Hillary Clinton van wie de medewerkers al hebben gezegd dat zij 2,5 miljard dollar aan haar verkiezing wil spenderen.

Sanders vertelde vorige maand, volgens de Times, dat hij ervan droomt dat 3 miljoen Amerikanen elk 100 dollar aan zijn campagnekas zullen overmaken. Dan komt hij uit, grapte uit, op een derde van wat de Koch-broers aan de Republikeinse kandidaat zullen schenken.

Hij heeft uiteraard veel minder naambekendheid dan Hillary Clinton, maar, zegt hij aan AP, “mensen moeten me niet onderschatten”.

Loonkloof dichten

Zijn programma zal hij later vandaag uit de doeken doen, maar Sanders staat links in het Amerikaans politieke landschap. Hij zal inzetten op milieubehoud, verschuiving van belastinglast naar de hogere inkomens, het optrekken van het minimumloon en het verminderen van de loonkloof tussen arm en rijk, betere ziekenzorg, lagere studiekosten, en het verminderen van de invloed van geld op verkiezingen. De Amerikanen “willen een fundamentele verandering, zodat de overheid de gewone Amerikanen dient, en niet enkel de miljardairs”, verklaarde Sanders aan de krant USA Today.

Sanders is kittelorig in debatten, soms wat onbehouwen en recht-voor-de-raap. Zijn politieke ideeën staan pragmatisme niet in de weg. Hij bleek niet onbedreven in het lobbywerk in Washington en haalde zijn deel van de industrie naar Vermont, ook toeleveringsbedrijven voor de wapenindustrie.

Algemeen wordt verwacht dat de competitie van Sanders Hillary enigszins naar links zal doen opschuiven, wat trouwens ook en misschien vooral de Republikeinen verhopen. Want de meer linkse Hillary kunnen ze, denken ze, makkelijker bekampen.

Partner Content