Belgische studente Bilen Ceyran vrijgelaten: ‘Ik werd geslagen door de Turkse politie’

Profielfoto op de Facebookpagina van Bilen Ceyran © /

In de nacht van donderdag op vrijdag is de Belgische studente Bilen Ceyran vrijgelaten uit Turkse voorhechtenis. Ceyran zegt dat ze geslagen werd en zonder deken in een krappe cel moest slapen. “Het was de hel”, vertelt ze aan Knack.

Donderdagnacht is Bilen Ceyran voorlopig vrijgelaten. De 24-jarige studente uit Brussel werd ervan beschuldigd lid te zijn van een links terroristisch netwerk, maar de rechtbank oordeelde dat er geen bewijzen waren. Ze moet nog tot 3 september beschikbaar blijven voor eventuele verdere ondervragingen en mag dan terug naar België. Ceyran zegt dat ze geslagen werd en zonder deken in een krappe cel moest slapen. “Het was de hel”, vertelt Ceyran aan Knack.

Donderdag werd Bilen Ceyran de hele dag achter gesloten deuren verhoord. Omstreeks 21u Belgische tijd werd haar zaak doorverwezen van de procureur naar de rechtbank en pas een beetje na 1u ’s nachts werd ze vrijgelaten. Ceyrans moeder Meryem Sasmaz moest de hele dag in de tuin van het gerechtsgebouw wachten en kon haar dochter niet horen of zien. “Toen ik mijn dochter eindelijk zag, lachte ze breed. Haar ogen fonkelden van opluchting en we zijn in elkaars armen gevallen”, vertelt de opgeluchte moeder.

‘Geweer in de nek’

Ceyran vertelt dat ze in de gevangenis mishandeld is. “We werden gearresteerd met kalashnikovs en loeiende sirenes alsof we terroristen waren. Ik wist niet wat er gebeurde en kon niets vragen. Ik voelde de koude loop van het geweer in mij nek en ze schreeuwden dat ze zouden schieten bij iedere beweging. Ik was doodsbang.”

Bilen Ceyran, op een foto die ze naar sympathisanten stuurde na haar vrijlating
Bilen Ceyran, op een foto die ze naar sympathisanten stuurde na haar vrijlating© /

Daarna werd Ceyran meegenomen naar een cel. “Ze hebben mij niet verteld wat mijn rechten waren, ik mocht niemand bellen en ik kreeg geen toegang tot een advocaat. Ze hebben mij met zes mannen verhoord in een zaal en ze hebben mij in mijn gezicht geslagen.”

Ceyran werd naar eigen zeggen continu geïntimideerd. “Ik kwam terecht in een cel van één bij twee meter, met twee andere jonge vrouwen, zonder dekens. Ze wilden mij mijn broodnodige dagelijkse medicijnen niet eens brengen. Pas op de vierde dag kreeg ik een deken. Pas op de vijfde dag kreeg ik eindelijk mijn medicijnen.”

‘Geluk met de rechter’

Ceyran denkt dat ze geluk heeft gehad met de rechter. “De procureur was duidelijk van een rechtse signatuur en wilde me vastgezet houden, maar de rechter was milder.” Haar moeder denkt dat het lobbywerk van het Belgische consulaat in Ankara en dat van verschillende andere landen ook geholpen kan hebben.

“Ik kwam om vakantie te vieren, maar nu wil ik zo snel mogelijk terug naar België”, zegt Ceyran. “Het was verschrikkelijk. Echt de hel. Ik ben echt boos. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat de officiële aanklacht was. “

Niet alleen zij maar ook de 2 Europese vrienden van de socialistische jongerenorganisatie Young Struggle met wie Ceyran samen op vakantie was, zijn vrijgelaten.

Daarnaast waren er ook nog 8 andere mensen uit Turkije die dezelfde dag in Izmir gearresteerd werden, en aan wie Bilen en haar vrienden gelinkt werden door Turkse media. Ook zij zijn allen vrijgelaten.

Kasper Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content