Belgische beul herkend in nieuwe onthoofdingsvideo IS

© /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

In de meest recente video van IS zijn verschillende Europese strijders te zien die Syrische regeringssoldaten onthoofden. Ook zou een Belg uit Vilvoorde herkend zijn. Burgemeester Hans Bonte (SP.A) kan ‘bevestigen noch ontkennen’.

Belgische veiligheidsdiensten onderzoeken de aanwezigheid van een Syriëstrijder uit Vilvoorde in de recentste video van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De door de jihadisten verspreide video toont naast de onthoofding van de Amerikaan Perer Kassig ook die van 18 andere mannen die werden voorgesteld als Syrische militairen. De moordenaars, onder leiding van de gemaskerde Britse beul ‘Jihadi John’, zijn bijna allemaal ongemaskerd en nemen elk een soldaat voor hun rekening.

Onder de moordenaars blijkt nu dus een strijder uit Vilvoorde te zitten, zo menen terrorismespeurders volgens de krant Het Laatste Nieuws. Zij zien immers sterke fysieke gelijkenissen tussen één van de beulen en een Vilvoordse Syriëstrijder, aldus een bron binnen de veiligheidsdiensten aan de krant. Het zou gaan om de 28-jarige Abdelmajid Gharmaoui, die in 2012 naar Syrië trok en bij verstek terechtstaat op het proces tegen Shariah4Belgium. Volgens zijn Facebook-pagina verblijft hij in een stadje ten noorden van Aleppo, precies de plek waar de gruwelvideo is gemaakt. Ook Syriëkenner Pieter Van Ostaeyen twijfelt niet: ‘Dat moet hem zijn.’

Hans Bonte kan ‘bevestigen noch ontkennen’

Hans Bonte (SP.A)
Hans Bonte (SP.A) © BELGA

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde dan weer kan ‘bevestigen noch ontkennen’ dat het om een man gaat die uit zijn stad afkomstig is. Bonte zei dat in ‘De Ochtend’ op Radio 1. ‘Het is niet nieuw dat er Belgen betrokken zouden zijn bij onthoofdingen, dat is een gerucht dat al maanden circuleert’, zegt hij.

Bonte kan ‘bevestigen noch ontkennen’ dat de Vilvoordenaar op de video herkend is, omdat hij naar eigen zeggen geen inzage heeft in het dossier. ‘Dat een aantal Vlaamse jongeren bij de meeste gruwelijke acties betrokken is, maakt mij niet vrolijk, maar het verrast mij ook niet.’

Wetsvoorstel om reisdocumenten in te trekken

Bonte heeft intussen een wetsvoorstel klaar dat het moet toelaten dat de reisdocumenten van vermeende, minderjarige Syriëstrijders worden ingetrokken. Hij lanceert zijn wetsvoorstel nu omdat hij het ‘beu is om te wachten op enig concreet initiatief van de federale regering’, zegt hij in De Standaard. ‘Men geeft – ondanks de mooie beloftes – blijk van een lamlendige traagheid. Nochtans houdt de aanwezigheid van teruggekeerde Syriëstrijders ernstige risico’s in.’ Bonte viseert met name minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Ook Fransman en Brit

Naast Gharmaoui zijn ook een Fransman en een Brit herkend op de video. De Fransman zou een jongeman uit Normandië zijn, die in augustus 2013 naar Syrië is gegaan. Volgens mediaberichten noemt de uit het departement Eure afkomstige man zichzelf nu Abu Abdallah al-Faransi.

Een 20-jarige Brit werd dan weer herkend zijn door zijn eigen vader. ‘Ik ben niet echt zeker, maar hij lijkt erg op mijn zoon’, verklaarde de 57-jarige Ahmed Muthana aan de Daily Mail. Het gaat om Nasser Muthana, een 20-jarige student geneeskunde uit Cardiff in Wales. Zijn vader is niet bereid hem te vergeven. ‘Ofwel is hij gek geworden, ofwel is er iets wat niet goed gaat in zijn hoofd’, voegde hij eraan toe.

De Daily Mail citeerde ook Charlie Winter, een expert van de denktank Quilliam, die bevestigde dat de jongeman op de video ‘gelijkt op Nasser Muthana’. Die zou naar Syrië getrokken zijn in navolging van zijn jongere broer Aseel (17), aldus de BBC. ‘Ik ben bereid te sterven’, had Aseel verklaard in een online interview met de Engelse radiozender. Het laat hem koud wat de mensen in zijn land van hem denken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content