Inlichtingendiensten onderzoeken de video op jihadistische websites, waarin de onthoofding van de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig wordt opgeëist door IS. Die vertoont nogal wat verschillen met vorige video's waarin onthoofdingen van westerse gijzelaars te zien zijn.

Op de nieuwe video staat een gemaskerde man die recht staat naast een afgehakt hoofd, die bevestigt dat hij Peter Kassig heeft onthoofd. "Dit is Peter Edward Kassig, een Amerikaanse burger uit uw land (...)", aldus de man in de video met een Brits accent. Het is nog niet duidelijk of de gemaskerde man "Jihadi John" is, de vermoedelijke moordenaar van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff.

In dezelfde video, die een vijftiental minuten duurt, worden ook IS-leden getoond die een vijftiental mannen onthoofden. De slachtoffers worden voorgesteld als soldaten van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Laatste verklaring

Opvallend: de video's van de onthoofdingen van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britten Alan Henning en David Haines zien er enigszins anders uit. Daarin legden alle slachtoffers voor hun executie nog een laatste verklaring af voor de camera. De video's waren bovendien op professionele wijze gefilmd en wezen steeds een andere gevangene als nieuw slachtoffer aan.

In de nieuwe video wordt de executie van Kassig echter niet expliciet getoond en de beelden lijken korrelig en van lage kwaliteit. Kassig legt ook geen verklaring af en er wordt geen nieuw westers slachtoffer geïntroduceerd. Volgens speculaties moesten de terroristen een andere werkwijze hanteren omdat Kassig mogelijk tegenstribbelde.

Wat alle video's dan weer wel gemeenschappelijk hebben, is hun brutaliteit.

Derde Amerikaan

De 26-jarige Peter Kassig vocht als soldaat in Irak en bekeerde zich tot de islam. In 2012 richtte hij, nadat hij het Amerikaanse leger verlaten had, een humanitaire organisatie op en werkte in Syrië als hulpverlener toen hij in 2013 ontvoerd werd. Kassig werd op 3 oktober door IS al opgevoerd in een filmpje met daarop de onthoofding van de Brit Alan Henning. De jihadisten dreigden er toen mee Kassig op zijn beurt te onthoofden als reactie op de luchtaanvallen door de VS in Syrië en Irak.

Kassig is de derde Amerikaan die door IS werd onthoofd. Eerder kwamen de journalisten James Foley en Steven Sotloff zo al om het leven. Ook de Britten Alan Henning en David Haines ondergingen hetzelfde lot.

Inlichtingendiensten onderzoeken de video op jihadistische websites, waarin de onthoofding van de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig wordt opgeëist door IS. Die vertoont nogal wat verschillen met vorige video's waarin onthoofdingen van westerse gijzelaars te zien zijn. Op de nieuwe video staat een gemaskerde man die recht staat naast een afgehakt hoofd, die bevestigt dat hij Peter Kassig heeft onthoofd. "Dit is Peter Edward Kassig, een Amerikaanse burger uit uw land (...)", aldus de man in de video met een Brits accent. Het is nog niet duidelijk of de gemaskerde man "Jihadi John" is, de vermoedelijke moordenaar van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. In dezelfde video, die een vijftiental minuten duurt, worden ook IS-leden getoond die een vijftiental mannen onthoofden. De slachtoffers worden voorgesteld als soldaten van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.Opvallend: de video's van de onthoofdingen van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britten Alan Henning en David Haines zien er enigszins anders uit. Daarin legden alle slachtoffers voor hun executie nog een laatste verklaring af voor de camera. De video's waren bovendien op professionele wijze gefilmd en wezen steeds een andere gevangene als nieuw slachtoffer aan. In de nieuwe video wordt de executie van Kassig echter niet expliciet getoond en de beelden lijken korrelig en van lage kwaliteit. Kassig legt ook geen verklaring af en er wordt geen nieuw westers slachtoffer geïntroduceerd. Volgens speculaties moesten de terroristen een andere werkwijze hanteren omdat Kassig mogelijk tegenstribbelde. Wat alle video's dan weer wel gemeenschappelijk hebben, is hun brutaliteit. De 26-jarige Peter Kassig vocht als soldaat in Irak en bekeerde zich tot de islam. In 2012 richtte hij, nadat hij het Amerikaanse leger verlaten had, een humanitaire organisatie op en werkte in Syrië als hulpverlener toen hij in 2013 ontvoerd werd. Kassig werd op 3 oktober door IS al opgevoerd in een filmpje met daarop de onthoofding van de Brit Alan Henning. De jihadisten dreigden er toen mee Kassig op zijn beurt te onthoofden als reactie op de luchtaanvallen door de VS in Syrië en Irak. Kassig is de derde Amerikaan die door IS werd onthoofd. Eerder kwamen de journalisten James Foley en Steven Sotloff zo al om het leven. Ook de Britten Alan Henning en David Haines ondergingen hetzelfde lot.